Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 8. 2011 03:00 22

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Unikátní vlastnosti zdroje 3. Balení a příslušenství, kabely 4. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor
5. Spotřeba standby, idle a účinnost 6. Zátěžová charakteristika napěťových větví 7. Zvlnění napěťových větví 8. Závěr

Dnes se vrátíme k testování počítačových zdrojů. Jako ochutnávku všech budoucích recenzí vám představíme sice starší, přesto stále hodně zajímavý 1250W zdroj od Enermaxu. Tento první test nám poslouží jako „pilotní“ díl, od kterého se ve všech dalších testech odrazíme a se kterým budeme srovnávat v první vlně testů.

Reklama
Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste dobře četli (hlavně komentáře pod výsledky), tak už dávno víte, jak dnešní test asi dopadl. Po stránce zpracování jde o nadstandardně vyrobený zdroj s osazenými kvalitními prvky. Také příslušenství je solidní, i když ten čtvrtý kabel mohl výrobce přibalit také. Proti starším zdrojům této řady (viz zde) se také zlepšilo pájení a celkové zpracování v kritických místech. Zdroj má obecnou nevýhodu jen jednu, tou je samozřejmě cena. 7000 Kč s DPH je dnes ochoten zaplatit málokdo, což je možná na jednu stranu chyba, jelikož kvalitní zdroj se vám vždy vyplatí. Svého času se tu nabízela zajímavá alternativa. Sapphire Pure 1250 W byl naprosto totožný zdroj, jen s jiným šasi. Dal se pořídit kolem částky 5000 až 6000 Kč v době, kdy ten samý Enermax stál minimálně o 2000 Kč více. Bohužel tento už nikde neseženete.

Účinnost, regulace a zvlnění napětí

Naměřená účinnost (efektivita) byla sice o kousek nižší než proklamuje výrobce, stále se ale bezpečně drží ve specifikacích 80 Plus Silver. Vysoká účinnost je dodržená zejména u 20ti procentní zátěže, kde to uživatele zajímá většinou nejvíce. Velké procento počítačů má v klidu právě podobně nízký příkon, takže se takto vysoká účinnost vždy hodí.

Zvlnění napětí, i když bylo vyšší než u syntetických měření, je stále v mezích ATX normy. U 12V větve hluboko pod maximálním limitem, horší už to bylo u 5V a 3,3V. První jmenovaná se o několik mV do normy nevešla. Nejde ale o nic zásadního a co bychom časem neviděli i u dalších zdrojů. Také regulace napětí dopadla podobně. 12V se držela v předepsaných limitech, 3,3V větev ale spadla pod povolenou hranici. Opět bylo překročení pouze malé a pro funkci počítače nebude mít vliv. V praxi málokdy pojede tento zdroj vytížený na sto procent.

Provozní vlastnosti

Zdroj se díky vysoké účinnosti a výkonnému ventilátoru zahřál maximálně na 50 stupňů (měřen vyfukovaný vzduch), což je extrémně nízká teplota. Pokud bude ale zavřený v počítačové skříni, kdy bude nasávat zahřátý vzduch, nebude výsledek takový. Podle komponent uvnitř může být klidně o desítky stupňů vyšší. Hlučnost zdroje je perfektně nízká i do vysokých zátěží. Pouze mne překvapila skutečnost, že se občas bezdůvodně ventilátor roztočí na maximum a zase ztichne. Během testu se mi to stalo sice jen třikrát, je to ale podivné.

Osobní názor

O mém pohledu pro tento zdroj svědčí fakt, že jej používám pro testování komponent, ale hlavně pro extrémní taktování. Tam zkrátka podobně výkonné zdroje Corsair, Thermaltake selhaly. U taktování grafických karet GeForce GTX 580 pod dusíkem se zkrátka síla a kvalita zdroje ukáže a Enermax nezklamal. Pokud bych ale vybíral „ten nejlepší“ zdroj dnes, asi bych už zvolil nějaký z nové řady MaxRevo. Zejména vnitřní konstrukce je opravdu parádní, stejně jako vlastnosti a ještě vyšší efektivita. Zkrátka, pokud bych měl dnes zaplatit sedm tisíc za zdroj, sáhnu spíše po 1350W MaxRevo nebo dokonce o pár stokorun dražším 1500W modelu. Co zvolíte vy, je na vás. Doporučit mohu s klidem jakýkoliv ze jmenovaných.

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení zdroje na test děkujeme Enermax Germany

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

Osciloskop pro testy poskytli ETC Slovakia

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama