EU: Umělecká díla na ulicích nám prostě fotit nebudete!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek EU: Umělecká díla na ulicích nám prostě fotit nebudete!

EU: Umělecká díla na ulicích nám prostě fotit nebudete! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 6. 2015 13:00 33

Seznam kapitol

1. Proč potřebujeme fotit na ulicích 2. Kladivo jménem komerce 3. Sdílím, sdílíš, sdílíme proti EU 4. Kopírováním k lepší budoucnosti 5. Foťte dokud to ještě jde

Evropská unie nám pravidelně posílá mohutné porce mouder a přikázání, které jsou více či méně nesmyslné. Poslední novinkou je poněkud absurdní rozšíření ochrany autorů uměleckých děl, které se snaží omezit focení jejich výtvorů ve veřejném prostoru. Takže bacha, na co příště zamíříte kameru!

Reklama

Je to hluboká pravda, většina děl ať už uměleckých, technických či věděckých je derivovaná. Drtivá většina děl vznikla přesně tak, že něco opisujete a když jste dobří, tak to vylepšíte a nebo s něčím zkombinujete. Něco vidíte, něco se naučíte, to vás inspiruje a vy z toho vytváříte vlastní dílo. A někdo udělá to samé s vaším výtvorem. Sdílení informací nás dělá jako celek chytřejšími a flexibilnějšími. Je to dobrá věc.

EU: Umělecká díla na ulicích nám prostě fotit nebudete!
i Zdroj: PCTuning.cz

Navíc je velmi debatovatelné, kdy se cizí dílo stává pouze součástí vašeho vlastního díla. Už v okamžiku, kdy si uděláte selfie před orlojem, tvoříte svoje vlastní umělecké dílo. Když vezmete barvy a namalujete si ho po svém, je to také vaše vlastní umělecké dílo. V řadě zemí je povolena fair use, která zahrnuje mimo výuku a výzkum i takové věci, jako je kritika, komentář, parodie či satira, tedy použití způsobem dehonestujícím. V okamžiku, kdy svoje dílo vydáte, musíte akceptovat i kritiku. Pokud tedy někomu například návrh blobu na Letné připomíná hovínko, měl by mít právo ho i tak zobrazit a tím zparodovat.

EU: Umělecká díla na ulicích nám prostě fotit nebudete!
i Zdroj: PCTuning.cz


Záchodový zvon s vlastním světýlkem!
Zdroj Archiv Týdne Autor: Robert Zlatohlávek

Představa, že veřejně umístíte svoje dílo, ale i nadále míníte kontrolovat, jak ho ostatní využívají, je úplně padlá na hlavu. Pak vznikají šílenosti, jako spor kolem hotelu Ještěd, o němž se rodina architekta domnívala, že na reklamě prý připomíná zvon na WC. No a co? Někdo ho tak vnímá, tak proč by ho tak neinterpretoval? Mě ten hotel pro změnu připomíná druhou kosmickou raketu z knížky Neználek na Měsíci. Dovedete si představit, jak by vypadaly dějiny umění, kdyby ve své době mohli pařížští architekti žalovat impresionisty za to, že svojí uměleckou interpretací kazí podobu jejich díla? Že je dehonestující a nepravdivé to, jaké používají barvy a že na jejich obrazech působí budova křivě a nepovedeně? Že by existovala legislativa, která by to opravdu mohla zakázat?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama