Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru

Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru | Kapitola 6

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 12. 2009 03:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonnější a navíc zdarma 2. Přetaktování - ladíme frekvence a stabilitu 3. BIOS - Krok za krokem 4. Regulace ventilátoru - již skoro mistrem
5. Pevné nervy a tlačítko Enter 6. Flashování a případná záchrana 7. Závěr

Zatím nový BIOS si do základní desky dneska zvládne nahrát téměř každý zkušenější uživatel, v případě grafických karet to už tak snadné není. Připravili jsme pro vás přehledný a jasný návod, jak upravit a potom nahrát zpátky firmware do grafických karet. Přetaktování a regulace větráku už nebude třeba řešit specializovanými programy.

Reklama
Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia GeForce

V tento okamžik jsou stěžejní příkazy nástroje nVFlash, není se čeho bát, i přesto že jsou lehce zapamatovatelné tak si je vypíšeme:

„nvflash -4 -5 -6 název BIOSu“ - do příkazového řádku pište bez uvozovek, jsou zde jen pro ilustraci

-4 = --overrideven: zapíná force flash, přeflashuje i v případě komplikací (PCI vendor ID mismatch)

-5 = --overridetype: přeflashuje i pokud nesouhlasí PCI device ID

-6 = --overridesub: přeflasuje i v případe pokud nesouhlasí ID podsystému mezi BIOSem a udaji v EEPROM.

Jak můžete vidět není to žádná věda, vypíšeme tedy následující příkaz: „nvflash -4 -5 -6 novybios.rom“ a stiskneme klávesu Enter. Ano opravdu chceme aplikovat nový BIOS a proto zvolíme „Yes“. Flashování by mělo trvat zhruba od 10 do 60 vteřin. Poté následuje z naší strany další restart PC, přeinstalujeme ovladače grafické karty a v nástroji GPU-Z ověříme frekvence.

ATI Radeon

Ani u flashování BIOSu karet ATI Radeon se nejedná o nic složitého. Do příkazového řádku vypište „atiflash -p 0 novybios.bin“ (opět bez uvozovek). Případně ještě můžete využít „atiflash -f -p 0 novybios.bin -log -reboot“, umožní vám průběh logovat a po ukončení flashování se počítač automaticky restartuje. Zde si opravdu vše překontrolujte raději dvakrát, protože parametr -f znamená, že program flashne opravdu cokoliv mu dodáte!

Nezapomeňte:

Ještě před samotným flashováním doporučuji odinstalovat nástroje pro přetaktování grafické karty. Rezidentně běžící program by mohl způsobovat nestabilitu. Může se například snažit aplikovat přednastavené změny i na přeflashovanou kartu.

Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru
i Zdroj: PCTuning.cz

U nás po pár okamžicích proběhlo vše v naprostém pořádku. Je čas ověřit frekvence v nástroji GPU-Z. Jak můžete vidět, při zatížení karty se okamžitě aktivují námi pozměněné frekvence. Nyní nám už nic nebrání v tom, abychom kartu řádně potrápili v nejnovějších hrách. Závěrem nemůže chybět také malá nápověda, co dělat, pokud by se něco nepovedlo a karta by se chovala nestabilně. Případně by při flashování nastal nějaký problém.

Co dělat, pokud se něco nepovede

Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru
i Zdroj: PCTuning.cz

Co dělat, pokud bude karta po flashutí vykazovat známky nestability? Narazíte-li na komplikace rozhodně nepanikařte, nic není ztraceno. Následuje výpis toho, co budeme potřebovat:

  • PCI, PCI-E grafickou kartu
  • Záložní BIOS (původní)
  • Pevné nervy

Na USB disk zkopírujeme nás záložný (původní BIOS), flashujeme stejným způsobem jako v předešlém případě: „nvflash -4 -5 -6 puvodni.rom“ (opět píšeme bez uvozovek).

Černočerná tma

I když si můžete myslet, že je vše ztraceno, existují samozřejmě i nějaké varianty.Nikdo nezůstane ochuzen, majitelé karet GeForce a ATI Radeon si tak budou rovni.

Extrémní úpravy grafické karty - BIOS na míru
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia

  • znovu vytvořte bootovací medium a na USB disk nahrajte také záložní BIOS
  • na disk nahrejte také nVFlash.exe a cwsdpmi.exe, nezapomeňte původní bios v souboru puvodni.rom, vytvořte soubor autoexec.bat a modifikujte ho následovně.

@echo off
nvflash -4 -5 -6 -! -A -y puvodni.rom

Flash disk musí být nastaven jako hlavní bootovací medium, uvítá vás automatický restart, kdy zvolíte „-y“ (parametr) a můžete si gratulovat, grafická karta je zachráněna. Doufejme.

ATI

  • opět vytvoříte bootovací medium do kterého nahrajete také záložní BIOS
  • na disk nahrejte také atiflash.exe a cwsdpmi.exe, vytvořte soubor autoexec.bat a modifikujte ho následovně.

@echo off
atiflash -f -p 0 puvodni.bin -reboot

Klíčenka musí být znovu nastavena jako hlavní bootovací medium, restart,  opět volíte parametr „-reboot“ a vše by mělo opět proběhnout bez dalších komplikací. 

Pokud ani tak karta nefunguje, ještě pořád není vše ztraceno a lze se na obrazovku podívat tak, že do systému přidáte další grafickou kartu. Ideálně nejakou starou PCI, ale použitelná je i další PCIe. Nabootujete s monitorem zapojeným do funkční grafické karty a pomocí příslušných parametrů flashovacího programu vyberete správnou kartu pro flashování a nahrajete starý, funkční BIOS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama