Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou
i Zdroj: Stable Diffusion
Internet Článek Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou

Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 11. 2022 16:00 7

Seznam kapitol

1. Myšlenka dobrá, ale... 2. Pro lepší průměry! 3. Recenzent vadnější než produkt 4. Někomu to smrdí, jinému ne 5. Marketing má náskok

Médii proletěla zpráva o tom, jak bude od příštího roku zajištěno, že spotřebitel již nebude klamán falešnými recenzemi na produkty, jaj! Ve skutečnosti to není tak jednoduché, jak si představují zákonodárci, a kromě lepší transparence to přináší i možnosti vyšší kontroly nad obsahem.

Reklama

Viděl jsem ještě šílenější případy, kdy si například člověk objednal sestavu do zahraničí, ale pak si to rozmyslel a nevrátil ji celou, prostě z ní ztratil nějakou důležitou část, takže se to ani nedalo znovu prodat – a strašně ho rozzuřilo, že si prodejce dovolil strhnout mu z platby procenta za to, že nevrátil tu věc kompletní. 

To už je na hraně zlomyslnosti, pak máte věci opravdu zlomyslné, kdy si lidi „půjčují věci na dovolenou“ a pak se je pokoušejí vrátit za plnou cenu – prostě zaměňují půjčovnu a prodejnu. Pak ty věci vrátí nekompletní, se stopami mechanického poškození, dokonce jsem slyšel i o písku, který skončil uvnitř zrcadlovky – a když za to chce prodejce strhnout procenta, opět je oheň na střeše. 

Tím to ale nekončí, protože lidé jsou neuvěřitelně vynalézaví. Jak chcete vyloučit víceméně náhodná hodnocení? Nedávno jsem narazil na recenzi houpačky pro kočky, která dostala jednu hvězdičku z pěti ne proto, že by byla špatná anebo ji prodejce nedodal, ale proto, že majitelova kočka je tak tupá, že ani po čtrnácti dnech nepochopila princip houpačky a místo spánku na ní spí pod ní. To je ale spíš recenze na tu kočku než na tu houpačku, ne?

Samozřejmě – i prodejci lžou. Je naprosto normální, že lidi z marketingu zveřejňují hlavně takové výroky, které jejich produkty chválí, případně si to sami píšou. To je zřejmě právě ten případ, který hodlají limitovat novelou zákoníku, ale netuším, co se změní ve chvíli, kdy si falešné recenze budou dělat dál, jenom je nebudou označovat jako ověřené. Jak chtějí zákonodárci prokazovat, že si takové recenze někdo udělal sám – to netuším. Vážně nechápu, jak to chtějí poznat.

Na serverech, jako je IMDB, najdeme zcela běžně vysoké uživatelské recenze u hodně špatně natočených filmů – a i mezi ostatními uživateli tam často panuje podezření, že si je píšou lidi, kteří to točili, jejich kamarádi anebo někdo prostě trollí. Jak to ale chcete odlišit od lidí, kterým se to třeba líbilo? Speciálně u indie tvorby opravdu často netuším, jestli recenzi myslí její autor sarkasticky anebo vážně. U mnoha mainstreamových věcí mám naopak pocit, že si ze mě dělají srandu profesionálové.

A takhle to jde dál a dál. Viděl jsem negativní hodnocení na věci, které jsou dobré, ale drahé – a to, samo o sobě, někomu stačí. A taky jsem viděl pozitivní recenze na produkty prodávané šarlatány, které možná kupující mysleli smrtelně vážně, protože na ně zabral placebo efekt a jim to možná doopravdy ulevilo. Něco jako vyváženost u uživatelských recenzí vůbec neexistuje, protože jsou věci, které jednoduše nejsou pro každého, jako například hákarl anebo syrečky. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama