Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou
i Zdroj: Stable Diffusion
Internet Článek Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou

Falešné uživatelské recenze: Prodejci fantazírují, zákazníci lžou | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 11. 2022 16:00 7

Seznam kapitol

1. Myšlenka dobrá, ale... 2. Pro lepší průměry! 3. Recenzent vadnější než produkt 4. Někomu to smrdí, jinému ne 5. Marketing má náskok

Médii proletěla zpráva o tom, jak bude od příštího roku zajištěno, že spotřebitel již nebude klamán falešnými recenzemi na produkty, jaj! Ve skutečnosti to není tak jednoduché, jak si představují zákonodárci, a kromě lepší transparence to přináší i možnosti vyšší kontroly nad obsahem.

Reklama

V zásadě chápu, že novela míří primárně na recenze, které si firmy píšou samy – a ono se to vážně děje. Jsou ale formy marketingu, které jsou záludnější než to, že simulují své vlastní spokojené zákazníky, jako jsou například komerční články či sponzorovaný obsah, který se tváří jako recenze, ale není to recenze – anebo snaha rozsáhle fušovat do toho, co v recenzi bude a jak to bude vypadat.

Obecné pravidlo praví, že výrobce může upozornit na to, že v recenzi máte fakticky něco špatně, ale neměla by zasahovat v žádném případě do hodnocení a do toho, co recenzent o produktu říká. Ono se reálně nedá lhát – ne opakovaně anebo dlouho, protože se to dřív anebo později provalí. Ti, kteří za peníze anebo ve snaze o „přátelské vztahy“ ve svých recenzích kecají, obvykle v branži moc dlouho nevydrží. 

Velcí výrobci to vědí, a tak do recenzí moc nezasahují – používají jiné metody, kdy některá média favorizují a zvou si je – a jiná pro změnu okázale ignorují a někdy je na své akce ani nepustí. Tohle jsou daleko méně nápadné formy manipulace, protože se nemanipuluje přímo recenzí, jenom si médium tak trochu může vybrat, jestli bude měkčí anebo tvrdší. A tohle, tohle se dá poznat podstatně hůř.

Poznámka na závěr: V minulém článku jsme probírali dění kolem kauzy FTX. 

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?
i Zdroj: Stable Diffusion

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

V pátek 11. listopadu 2022 vyhlásila kryptoměnová burza FTX bankrot. Není to první špatná zpráva z oblasti technobusinessu:…

13. 11. 2022 15:00
37

Pokud se o tuto kauzu zajímáte, podívejte se na výtečné video od Cold Fusion, které vysvětluje vše přehledně, do hloubky... a se šokujícími detaily. Je to pikantní, je to ujeté, je to k neuvěření!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama