Google, Apple, Facebook, Amazon: Příliš velcí pro dobro?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Google, Apple, Facebook, Amazon: Příliš velcí pro dobro?

Google, Apple, Facebook, Amazon: Příliš velcí pro dobro? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 8. 2018 03:00 101

Seznam kapitol

1. Po dobrém... 2. Chci jich moc, moc, moc... 3. Kočovné podnikání 4. Nechat to vyhnít 5. Nerovný s rovným

Bylo nebylo, jedna velká počítačová firma tvrdila, že nechce konat zlo – a měla to dokonce jako motto. A rostla a rostla, až zjistila, že tohle pravidlo přerostla. A tak ho odstranila. Jenomže svět si toho rychle všimnul – a tak je skandál na světě.

Reklama

Je otázka, jestli se politici už dostali do bodu, aby reálně zvážili rozbití některých monopolů, ale šéfové korporátů opravdu nemají rádi, když sedí před komisemi a odpovídají na jejich otázky. Takový Mark Zuckerberg rozhodně nevypadal před Kongresem nějak zvlášť komfortně. Sice se říká, že když si vás Kongres pozve, tak to znamená, že jste opravdová průmyslová celebrita, ale stejně to asi příjemné nebylo.

Pozornost politiků dnes spíše poutají ty jiné věci, které technologičtí titáni dělají, jako například fakt, že získávají moc tím, že sbírají data a jejich velkou neochotu platit daně. Věci, které jsou korporace ochotné udělat pro minimalizaci daní, jsou jednoduše neuvěřitelné – ty opravdu velké mají specializovaná právní oddělení, která řeší jenom to, jak legálně zařídit, aby se na daních platilo naprosté minimum.

Občas se setkáváme s tím, že politici hořekují nad tím, že nadnárodní korporace obcházejí placení daní – ale ony obcházejí jenom to, co si politici sami vymysleli. Úspora, která vznikne inteligentní účetní operací, je tak masivní, že se korporacím vyplácí pořídit si nejlepší možné specialisty. Zájem států a korporací není stejný a tak se nelze divit, že když najdou cesty jak neplatit, tak prostě neplatí.

Dělají to všechny velké firmy – ale v hledáčku politiků se dnes ocitly ty velké z dalších důvodů. Tím relativně menším jsou sociální dopady jejich působení. Velké IT firmy jsou velmi mobilní, využívají moderní logistiku a tak pro ně nepředstavuje žádný problém sbalit se a poodjet o zemi vedle, pokud jim místní nabídnou lepší podmínky.

Přesun z bohatých zemí do chudých přitom těm chudým moc nepomůže, protože chudé země soutěží o to, kdo ušetří korporacím více. Relativně dobře placení korporátní zaměstnanci se přesunou do nové lokace – a protože na zvýšení poptávky nelze rychle reagovat zvýšením nabídky, obvykle to znamená zvýšení cen pro místní. A to místní nemají rádi, jak se ukázalo v San Franciscu, kde rozzuření domorodci začali blokovat a někdy i napadat autobusy, které vozí zaměstnance Google. Jiným příkladem je Dublin, který životními náklady překonal i Londýn.

Autor: Matyáš Havel, CC BY 3.0, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Autor: Matyáš Havel, CC BY 3.0, Odkaz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama