GPT-4 hloupne. Threads uživatele nebaví. Děravý Microsoft #TYDEN 24. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek GPT-4 hloupne. Threads uživatele nebaví. Děravý Microsoft #TYDEN 24. července

GPT-4 hloupne. Threads uživatele nebaví. Děravý Microsoft #TYDEN 24. července | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

24. 7. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Šmejdi znovu cílí na seniory. Zemřel Kevin Mitnick. Twitter stále spaluje peníze a přestává být zpravodajským zdrojem. Lidé i média odcházejí.

Reklama

Sociální sítě

Americký odvolací soud dočasně zablokoval nařízení soudu nižší instance, který výrazně omezil kontakty amerických vládních úředníků a agentur se společnostmi působícími v oblasti sociálních médií. (Reuters)

Twitter žaluje čtyři nejmenované subjekty v Texasu za „nezákonné shromažďování dat“ a požaduje odškodnění ve výši přes 1 milion dolarů; Elon Musk: „proto jsme museli zavést omezení sazeb“. Nutno dodat, že nemuseli a že „scrapping“ je běžný u všech (nejen) sociálních sítí. A v řadě případů v minulosti také řešený soudními spory. (Reuters)

Skvěle napsáno: Co kdyby někdo vymyslel Instagram bez roztomilých fotek zlatých retrívrů, bez zábavy? Co kdyby někdo vymyslel Twitter bez vážných a rýpavých zpětných vazeb na zprávy, politiku, myšlenky nebo zásadní informace o počasí či pandemiích. (Guardian)

Bluesky přidává slovo na „N“ na seznam „vyhrazených“ slov poté, co uživatelé nahlásili, že některá uživatelská jména obsahují tuto urážku, což poukazuje na přetrvávající problémy s moderováním webu. Sami uživatelé už nějakou dobu vyjadřují velké nespokojení nad záplavou nevhodného obsahu. Aktuální největší vlna je rasistická a míří proti černochům. (Engadget, Hacker News, Linkedin)

Používání Threads klesá, Meta blokuje přístup k VPN v EU. Simon Migliano (Top10VPN), řekl Ars, že „poptávka po službách VPN výrazně vzrostla v několika hlavních zemích EU, jako je Itálie (26 %), Francie (19 %) a Švédsko (20 %), a v celém bloku se od spuštění služby Threads zvýšila přibližně o 12 %“.(ArsTechnica)

Meta přejmenovává kartu Sledování/watch na Facebooku na Video, které nyní bude zahrnovat veškerý vizuální obsah, jako jsou přetáčky, dlouhý obsah a živá videa, a přidává funkce pro úpravy. (Tech Crunch)

Počáteční růst Threads svým způsobem prokázal poptávku po nové aplikaci pro textovou konverzaci, která by mohla plně nahradit roli Twitteru při utváření veřejné konverzace. (Platformer)

Týden po spuštění ztratila služba Threads polovinu denně aktivních uživatelů. Podle nové zprávy SimilarWebu se počet denně aktivních uživatelů Threads snížil na polovinu ve srovnání s týdnem jejího spuštění. Za pouhý týden se počet DAU snížil ze 49 milionů na 23,6 milionu. (BGR, SimilarWeb)

Týden po spuštění ztratila služba Threads polovinu denně aktivních uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Týden po spuštění ztratila služba Threads polovinu denně aktivních uživatelů

Sensor Tower: počet uživatelů aplikace Threads klesl na 13 milionů, což je o 70 % méně než 7. července, Similarweb: průměrná doba strávená v aplikaci Threads se snížila z 19 na 4 minuty. (WSJ)

Zdroje: Threads používá do značné míry kopírovaný algoritmus Instagramu, upřednostňuje příspěvky tvůrců a přátel  před zprávami a spoléhá na moderátory Instagramu. (Financial Times)

Analýza: tweety o CVE, které dosáhly vrcholu před nástupem Elona Muska, vykazují v posledních měsících prudký pokles, což naznačuje, že se komunita infobezpečnostního Twitteru zmenšila. (Cyentia)

Analýza: tweety o CVE,
i Zdroj: PCTuning.cz
Analýza: tweety o CVE,

Výzkumníci tvrdí, že nenávistných projevů a dezinformací na Twitteru přibývá; generální ředitelka Linda Yaccarino tvrdí, že je to „nesprávné“. a vyzdvihuje vylepšení, jako je kontrola umisťování reklam. Logické, protože zásadní růst toxicity Twitteru znamená, že se inzerenti odmítají vrátit. (Bloomberg)


Startupy a ekonomika

Elon Musk tvrdí, že kvůli ~50% poklesu příjmů z reklamy a velkému zadlužení je cash flow Twitteru záporné. V březnu 2023 přitom tvrdil, že by společnost mohla mít ve 2. čtvrtletí kladné cash flow. Se stále klesajícím počtem uživatelů budoucnost nevypadá pozitivně. (Reuters)

Navzdory mánii financovat generativní umělou inteligence údaje ukazují, že ostatní financování startupů zůstává bezútěšné, s poklesem ocenění a malým počtem IPO, transakcí a kol v pozdní fázi. (Newcomer)

Anténa: Červen 2023 byl nejlepším měsícem růstu Netflixu v USA za poslední roky, s hrubým počtem registrací ~3,5 milionu, což je o 100 % více než nedávné průměry, a to v době, kdy Netflix omezoval sdílení hesel. (Bloomberg)

Logitech kupuje za nezveřejněnou částku helsinskou firmu Loupedeck, která vyrábí editační konzole a software pro streamery a kreativní profesionály. (The Verge)

Britský úřad CMA předběžně schválil akvizici společnosti Broadcom v hodnotě 61 miliard dolarů společností VMware poté, co zjistil, že transakce „nepoškodí hospodářskou soutěž“; transakci ještě musí schválit USA. (Bloomberg)

FTX žaluje Sama Bankmana-Frieda, Caroline Ellisonovou, Garyho Wanga a Nishada Singha o více než 1 miliardu dolarů, protože prý před bankrotem FTX zpronevěřili finanční prostředky na „zájmové projekty". Rozumějte tomu tak, že si za cizí peníze kupovali luxusní bydlení, politiky či spekulativní investice. (Reuters)

Soukromé dokumenty Caroline Ellisonové na Googlu popisují její myšlenky před pádem FTX, včetně pochybností o vedení společnosti Alameda a rozchodu se Samem Bankmanem-Friedem. (New York Times)


E-knihy a podcasty

Internet Archive se zaměřil na nástroj pro odstranění DRM z knih. S poněkud neobvyklým krokem zaslání DMCA na ochranu autorských práv vydavatelů a autorů knih. Nezisková organizace požádala GitHub, aby odstranil nástroj, který dokáže odstranit DRM z knih v jeho knihovně. Ochranný krok je pravděpodobně motivován probíhajícími právními problémy mezi archivem a knižními vydavateli. GitHub žádosti o stažení vyhověl. Odstranil všechny repozitáře s Degourou, které byly označeny, a stáhl kód do režimu offline. (TorrentFreak)

Analýzy: 53 % týdenních posluchačů podcastů v USA poslouchá podcasty mimo USA. V únoru 2023 zaznamenala Latinská Amerika nejrychlejší nárůst posluchačů podcastů, meziročně o 7,7 %. (DigiDay)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama