Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července

Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

3. 7. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Kanada si s bigtech naběhla. AI zabíjí web spamovými stránkami. Mastodon to má stále nejisté. Musk proměnil Twitter ve walled garden.

Reklama

„Pasivní konzument zpráv“ je na vzestupu. Komentujících a zapojujících se je stále méně, nezdá se vám to. Zpráva agentury Reuters o digitálním zpravodajství v roce 2023: 22 % spotřebitelů zpráv se aktivně účastní prostřednictvím příspěvků nebo komentářů, což je o 11 procentních bodů méně než v roce 2018; 47 % se neúčastní vůbec (NiemanLab)

EFJ a mediální odborníci odsuzují nejnovější návrh Evropského aktu o svobodě médií (kompletní znění v češtině), který by umožnil národním bezpečnostním agenturám umístit do telefonů novinářů špionážní software. Odsouzení je založené na Článku 4, bod 2, odst c.  (The Guardian)

EFJ a mediální odborníci odsuzují nejnovější návrh Evropského aktu o svobodě médií
i Zdroj: PCTuning.cz
EFJ a mediální odborníci odsuzují nejnovější návrh Evropského aktu o svobodě médií

Někteří nigerijští úředníci vyjadřují znepokojení nad tím, že čínskou společností podporované superaplikace PalmPay a OPay získávají na popularitě a že v zemi dominují zařízení 5G společnosti Huawei. Ovládni a panuj, nová éra kolonialismu a součást taktiky Číny řadu let. (Financial Times)

Kanada si možná myslí, že návrh zákona C-18 má ještě další prostor pro jednání, a to na základě dohody Mety s Austrálií z roku 2021, ale technologické platformy už nepovažují zprávy za cenné. Špatné zprávy pro Kanadu i další země, které si myslí, že budou platformy nutit k placení za obsah, který tam sdílí uživatelé, ale hlavně je tam masivně sdílí média samotná. A špatné zprávy pro média, sociální sítě přestávají fungovat. (Slate)


#TYDEN k poslouchání

#tyden k poslouchání a zároveň ke čtení je venku. Dobrý den, volá vám vaše banka. Nebo taky možná ne.


Internet, webdesign

Každoroční sčítání ověřovatelů faktů zjistilo, že v roce 2023 je na světě zatím aktivních 417 webů ověřujících fakta, což je zhruba stejně jako v letech 2022 a 2021 a více než 151 v roce 2015. Jinými slovy, šíří se dezinformace, ale ověřování faktů neroste. (Duke Reporters Lab)

 417 webů ověřujících fakta
i Zdroj: PCTuning.cz
417 webů ověřujících fakta

Zkušenosti lidí, kteří provozují servery Mastodon, naznačují, že je čeká hrbolatá cesta (Cheapskate’s Guide)

Průzkum mezi 2 139 obyvateli USA: 33 % dospělých a 51 % dospívajících ve věku 13 až 17 let uvedlo, že se v roce 2023 setkalo s online nenávistí, v roce 2022 to bylo 23 % a 36 %. (Axios)

Google přiznává nespokojenost uživatelů s vyhledáváním, zavádí funkci „Perspektivy“ a přiznává omezení umělé inteligence v souvislosti s problémy s výpadkem Redditu. Tedy mimochodem té umělé inteligence, kterou v Evropě stále nesmíme vidět. Ale vcelku logicky, I přes pokroky v generativní umělé inteligenci Google přiznává, že to zcela nevyřeší současné problémy vyhledávání. (Search Engine Journal)

Tento měsíc si připomínáme 20. výročí snahy, která se stala formátem feedu Atom. Vše začalo 16. června 2003, kdy příspěvkem na blogu přispěvatel Apache Software Foundation Sam Ruby požádal o zpětnou vazbu ohledně toho, co představuje dobře formulovaný blogový záznam. (RSS Board)


Hardware

Pixel Fold ukazuje, jak daleko jsou skládací telefony Samsungu. Pixel Fold je dobrý a přináší skutečný pokrok v oblasti skládacích telefonů. Není však překvapením, že v mnoha oblastech za Samsungem zaostává. Ukazuje se, že čtyřletý náskok skutečně dělá rozdíl. (The Verge)

Tehdy a dnes: Jak 30 let pokroku změnilo počítače. Zkuste zavzpomínat. (Tech Spot)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama