HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!

HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 10. 2022 12:00 17

Seznam kapitol

1. Konec práce 2. Ze dne na den na dlažbě 3. V přískocích vpřed 4. Krásní lidé, co se nepředřou 5. Zelený středověk

Temným lesem obchází nemilosrdný vrah – a likviduje jedno povolání po druhém. Jmenuje se umělá inteligence a nezná milosrdenství. Někdo věří, že nedojde až k němu, další se na jeho příchod těší a slibují si, že se budou mít lépe, svobodněji a kreativněji.

Reklama

Dobře, přiznávám, že tentokrát jsem se rozhodl pojmout úvahu trochu rozpustileji. Za normálních okolností bychom tu měli reportáž z aktuálně probíhajícího Bytefestu 2022, ale zdraví mi tentokrát návštěvu neumožnilo, a navíc máme za rohem oslavu, kterou někdo pojímá tradičně katolicky, další pro změnu pohansky a valná část mládeže po západňársku, což je pochopitelné, protože jít se vykropit s kámoši u strašidelných filmů, případně loudit po sousedech sladkosti je lepší než bědování na hřbitově anebo křepčení kolem vatry v lese. 

HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!
i Zdroj: Stable Diffusion

Tím chci říct, že přes stížnosti starší generace docela chápu, že památku předků můžete oslavovat místo truchlení s radostí. Pokud si chcete zatruchlit, pojďte se posadit k ohništi: Budeme si vyprávět strašidelný příběh o zabijákovi, který kolem nás krouží celá už léta, sem tam smaže nějakou práci – a teď je otázka, koho skolí dalšího. A ne, tady nepomůže kanonická rada ze Screamu „žádné pití, žádné drogy a rozhodně ne žádný sex“, protože tenhle mordýř se klasickými pravidly rozhodně neřídí. 

Náhodou jsem narazil na článek pojednávající o konci práce na Vidlákově blogu. Ukazuje poměr, v jakém se přesunovala od začátku 19. století práce ze zemědělství do průmyslu, služeb a nyní se přelévá do státní služby. A co potom? Potom přijde umělá inteligence! Tento model je z USA, v EU má být podle autora opožděn asi o 15 let.

Existuje jedno tvrzení, které říká, že pokaždé, když zanikla jedna práce, objevila se jiná. Kdo by dnes potřeboval lampáře anebo paní, která obchází domy a budí lidi střílením hrachu z foukačky do oken? Struktura práce se prostě změní, lampář se přeškolí na admina Metaverse řešení a paní místo hrachu bude do oken vývojových toolů střílet krátké salvy v Pythonu. Nebo ne? 

Idea, že každý technologický posun generuje více práce a že každá změna přinese nové příležitosti, je založena na stejném typu úvahy, jako je důkaz o tom, že se do vlakového kupé vejde nekonečně mnoho lidí: Pokud jsme se tam zatím vešli, vejde se tam vždycky ještě jeden – to indukcí znamená, že se tam vejde nekonečně mnoho lidí. Tím je důkaz proveden! 

Problém je v tom, že podobné úvahy abstrahují od existence absolutních limitů. Václav Klaus věřil na nekonečný růst, který bude tažen nekonečným technickým vývojem. Existují ale horní limity takového růstu nezávisle na tom, jak efektivní budete. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama