HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!

HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 10. 2022 12:00 17

Seznam kapitol

1. Konec práce 2. Ze dne na den na dlažbě 3. V přískocích vpřed 4. Krásní lidé, co se nepředřou 5. Zelený středověk

Temným lesem obchází nemilosrdný vrah – a likviduje jedno povolání po druhém. Jmenuje se umělá inteligence a nezná milosrdenství. Někdo věří, že nedojde až k němu, další se na jeho příchod těší a slibují si, že se budou mít lépe, svobodněji a kreativněji.

Reklama

Lidstvo je populačně daleko za optimem, ale i když jeho růstová křivka klesá, pořád ještě přetěžuje zdroje. Další problém je v tom, co vlastně lidi budou dělat, až jim stroje vezmou práci. Lidi potřebují práci nejenom proto, aby se uživili, ale taky proto, aby jim dávala existenční smysl a brala volný čas, protože lidi s přebytkem volného času se nudí a nudící se lidé jsou nebezpeční. Jakmile mají lidé zajištěné základní potřeby, stává se nejdůležitějším průmyslem zábava. 

Zatímco dřív byly ohrožené hlavně práce pro lidi s podprůměrnou inteligencí, situace se rychle mění. Poměrně rychle se můžeme dostat do situace, kdy budou vypadávat celé segmenty zaměstnání proto, že AI je nahradí rychleji a efektivněji. To, že se to stane u narrow AI, bylo víceméně jasné vždycky – ale předpokládalo se, že stroje odeberou lidem rutinní práci a jim zbude ta kreativní. Letos se ale najednou ukázalo, že kreativní AI je tady – a přestože není dokonalá, je docela dost dobrá.

Znám sice lidi, kteří mně tvrdí, že tohle čekali dávno, ale ne, já něco takového nečekal. Ne tak rychle a ne tak dokonale. To znamená jednu ze dvou věcí: Buď kreativita není až tak lidsky unikátní věc a je jednodušší, než si myslíme, nebo se AI podařil „obchvat od lesa“ a začíná nám brát práci z toho konce, ze kterého jsme to nečekali. To, že časem nahradí řidiče – to jsme asi čekali, ale kreativce? To je překvapení!

Není to jediná věc, kterou AI v posledních letech vyvrátila. Tak kupříkladu Noel Chomsky kdysi přišel s teorií univerzální gramatiky, kdy předpokládal, že jazykové schopnosti jsou lidem univerzálně vrozené a učení jazyka funguje tak, že se na tuto specificky lidskou vrozenou schopnost nabalí místní jazyk, který dítě přirozeně absorbuje do své univerzálně gramatické schopnosti. Tahle věc nás měla oddělovat od zvířat, protože přestože se podařily komunikační pokroky ve znakové řeči u některých vysoce talentovaných primátů, ani zdaleka se to neblížilo lidským schopnostem.

Stejně jako teisté vyznávají víru, že Bůh oddělil člověka od zvířat duší, tak moderní levice měla podobnou čáru v podobě specificky lidského talentu pro jazyk a pro práci. Naše schopnost efektivně komunikovat a pracovat pomocí specificky vyvinuté ruky byla v jejich vidění světa bariérou, zásadní hranicí, která oddělovala člověka od zvířat.

Chomského teorie byla jeho kritiky označována za nefalzifikovatelnou, tedy nevyvratitelnou vědeckými postupy. Mýlil se však jak Chomsky, tak i jeho kritici: AI ukázala, že se dokáže naučit chápat gramatické struktury bez jakéhokoliv specifického genetického vybavení. Jinými slovy: Pokud se umíte efektivně učit, nepotřebujete žádnou předem zadrátovanou univerzální gramatiku. Předtím se debaty vedly pouze mezi jazykovědci a kulturními antropology, kteří hledali zvláštní jazyky, jako je jazyk amazonských Indiánů pirahá – jenomže AI se dokázala naučit gramatiku zcela od nuly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama