HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce!

HALL-O-weenské strašení: Na nucené práce v budoucnosti bez práce! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 10. 2022 12:00 17

Seznam kapitol

1. Konec práce 2. Ze dne na den na dlažbě 3. V přískocích vpřed 4. Krásní lidé, co se nepředřou 5. Zelený středověk

Temným lesem obchází nemilosrdný vrah – a likviduje jedno povolání po druhém. Jmenuje se umělá inteligence a nezná milosrdenství. Někdo věří, že nedojde až k němu, další se na jeho příchod těší a slibují si, že se budou mít lépe, svobodněji a kreativněji.

Reklama

Tak jako v Twitteru se to v reálu udělat nedá, takové pracovní pohodlí světové populaci zajistit nejde. Pravda, stroje za nás nějakou práci odvedou a když se socialisticky zdaní, budou možná i peníze na základní příjem, tedy na dávky pro ty, kteří práci neseženou. To ale stále nemusí stačit, takže se bude muset sáhnout k nějakému radikálnějšímu řešení. 

Naštěstí tu máme praktickou levici, která najde práci i tam, kde není! Tak například dva pokrokáři zveřejnili v A2armu text, jak by se taková práce dala pro lidi vytvořit – a hovoří o tom s nezvyklou otevřeností. Tak například tam najdeme toho: „A pokud chceme ukončit využívání energie z ropy, uhlí a plynu, jednou z náhrad je právě lidská práce. Ukazují to i praktické příklady. Ekologické zemědělství, které nepoužívá umělá hnojiva, potřebuje násobně více lidské práce na jednotku produkce než konvenční zemědělství, stejně tak je na lidskou práci náročnější získání energie z obnovitelných zdrojů. Na recyklaci odpadu je potřeba více práce než na jeho odhození do přírody atd.“

Ano. Současný model společenského pokroku je založen na strojích využívajících snadno dostupnou energii – a pokud o tuto levnou energii přijdeme a přistoupíme na zelenou cestu do středověku, bude práce na poli pro všechny. Ono to orání s býkem nějakou práci dá – a i s kosou to pole posekat potrvá. Problém je v tom, že moderní salónní socialisté jsou jedni z těch posledních, kteří by opravdu zvládali práci na poli, protože to fakt není sranda a nedá se s tím přestat, když se vám zrovna nechce a máte chuť na meditaci se smoothie. 

Naši předkové by dnešní moderní salónní levičáky považovali za padlé na hlavu, protože oni naopak chtěli mechanizaci a zjednodušení práce. Jen v hlavách jedinců, kteří se reálně neživili rukama, můžou vznikat nápady typu „Lidé, kteří mají více času, nepotřebují různé čas šetřící vylepšováky v kuchyni nebo nemusí vlastnit auto, když mohou chodit pěšky nebo jezdit hromadnou dopravou.“ Vážně, moderní levicoví pokrokáři se slzou v oku vzpomínají na éru F. L. Věka, který se romanticky vydával na cesty do Prahy tu pěšky, tu částečně na voze – a na dobu, kdy hospodyně měly tolik času, že mohly jídlo připravovat klidně třeba tři dny. Ještě za Rettigové se tak vážně vařilo, ale tehdejší hospodyně to měly jako full time job. 

Tento ohromující mentální výron si můžete přečíst na webu A2armu, kde vám vysvětlují, jak si představují „nerůstovou budoucnost“ – a věru, až to dočtete, bude vám jasnější, jak že přesně vzniklo hnutí Rudých Khmerů. Tuto další iteraci zeleného komunismu hodlají budovat na částečném návratu do agrárního středověku kombinovaného s horou dávek, které se budou platit ještě větší horou daní. 

Jejich hororová sci-fi fantasy vznikla „v rámci projektu Rozšiřování nerůstového povědomí díky podpoře Nadace Rosy Luxemburgové.“ (Mně osobně přijde neuvěřitelné, že po rudé pučistce Luxemburgové někdo pojmenoval nadaci – ale za hadž na hrob Karla Marxe se taky vybírá vstupné, takže dnes je asi možné všechno.)

No jo, no. Na jedné straně lesem obchází nemilosrdná AI, která má potenciál zlikvidovat všechny práce – a jednou si nutně položí otázku, k čemu že jsou jí lidé vlastně dobří. A z hrobů zase vylézají komunističtí ghúlové – a lákají k sobě malé a nezkušené na sliby, že tentokrát už jejich zelený komunismus skutečně vyjde.

Kým byste se na Halloween nechali sežrat radši? 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama