HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 6. 2018 07:00 31

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2. HTC Vive Pro – Představení 3. Srovnání Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Pro 5. Software a prostředí
6. Kvalita obrazu Vive Pro a Supersampling 7. Hraní nových her 8. Jak spustit hry pro Oculus na Vive 9. Měření výkonu grafik 10. Závěr

Aktualizováno: HTC minulý měsíc uvedlo vylepšenou verzi HTC Vive s označením HTC Vive Pro, zatím sice jen v podobě nových „brýlí“ neboli HMD, ale i to znamená velký pokrok v kvalitě obrazu a autentičnosti zážitku. Zamrzí ale chybějící zbytek nové sady a hlavně doslova brutální cena. Má cenu si verzi Pro pořídit, nebo raději počkat?

Reklama

Závěr

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrečné shrnutí začneme pozitivy. Tím hlavním je vyšší rozlišení displejů v HMD a tím výrazně lepší obraz proti původní sadě HTC Vive. Rozdíl je opravdu znatelný, obraz je významně lepší a ostřejší. Dle mého názoru je ale největším pokrokem ergonomie HMD, ten je vyváženy na obou stranách a tudíž vás netáhne stále dopředu, jako to dělá prvotní model. Nové brýle se lépe nosí, jsou pohodlnější a nebolí vás z nich krk. S tím také přichází možnost hrát déle, což potvrzuji z vlastní praxe. Zajímavým vylepšením jsou také vestavěná sluchátka a mikrofon. Vše v jednom přispívá k lepšímu zážitku, nemusíte řešit nic okolo.

Dalším kladem jsou lepší hry než před rokem. To sice nesouvisí úplně se sadou Vive Pro, ale je znát, že i vývojáři se více snaží. Konečně i na VR dorazily „velké“ hry, respektive AAA tituly se vším všudy. Skyrim, Fallout a Doom jsou první skutečné hry, zatím jsou to „první vlaštovky“, ale do budoucna jistě přijdou další. Také videa ve vyšším rozlišení vypadají výrazně lépe než u předchozí sady, zde vidím veliký posun dopředu. Tím ale dobrý dojem končí, jelikož je zde několik problémů, které vrhají na Vive Pro horší světlo.

První je uspěchaný, podivný start a uvedení. Nechápu proč HTC nepočkalo, a neuvedlo Vive Pro jako celou Pro sadu. Včetně nových ovladačů, pohybových senzorů a hlavně bezdrátového modulu. To by udělalo mnohem lepší dojem než pokoutní uvedení nových HMD s extrémní cenou schovanou za řešení pro profesionály. Je to hloupost, Vive Pro je herní set a tak je i veřejně prezentován. Koupit si za 22 000 Kč Vive Pro a shánět zbylé potřebné věci je nešťastné řešení.

Druhý problém je náročnost na výkon grafické karty. V minimálních požadavcích je GTX 1060, ale to je málo. Grafika s tímto výkonem nedokáže Vive Pro utáhnout, SteamVR u ní automaticky stahuje renderované rozlišení na 52 procent. Pro alespoň 100 procent potřebujete grafiku s výkonem GTX 1070 a vyšším. Ideálním GPU je GeForce GTX 1080 Ti, se kterou si můžete dovolit zapnout i Supersampling. Bez něj vůbec na Vive Pro (i Vive) nehrajte, obraz s ním je výrazně lepší než bez něj.

Posledním bodem je cena. Starší Vive set stojí celý 15 000 Kč, sada brýlí a nezbytného hardwaru Vive Pro stojí samotná 22 000 Kč. Pokud ale chcete kompletní sadu, bude vás stát 37 000 Kč, což je celkem dost. V případě, že máte starší sadu, ušetříte, ale i tak je cena brutální. Zdali se vyplatí pořízení Vive Pro, nechám na vašem osobním posouzení, protože si na to netroufám obecně. Dle mého je ale HMD Vive Pro nemístně předražený.

Aktualizace: HTC nám poslalo vyjádření k některým nepřesnostem uvedeným v článku, zde je komentář s opravou:

HTC Vive Pro je dostupný i v kompletní sadě (odstup od uvedení samostatného headsetu byl přibližně měsíc). Cena samostatného headsetu byla oznámena 19.3. společně se snížením ceny standardního HTC Vive. Celý balík pro profesionály je dostupný od 23.4.2018. Cena kompletní sady je 1 399€ (35 900 Kč).

HTC Vive Pro je jediná součást profesionální sady kompatibilní se základnovými stanicemi standardu 1.0 a byl tak záměrně vytvořen, aby na lepší ergonomii, displeje i sluchátka mohl upgradovat i majitel stávajícího HTC Vive.

Pokud si někdo chce rovnou pořídit HTC Vive Pro a nemá původní Vive, může si pořídit HTC Vive Pro Starter Pack s původním příslušenstvím za 1 178€ (30 231 Kč).

Při žádném scénáři nemusí zákazník platit 37 000 Kč. Dle stupně náročnosti si může vybrat mezi Kompletní sadou za necelých 36 000, Sadou s příslušenstvím 1.0 za 30 000 a nebo headsetem za  22 500 pokud již vlastní původní Vive. Pro ty kdo nepotřebují nejlepší sadu, je tu stále k dispozici HTC Vive za 15 372 Kč, který se s příchodem HTC Vive Pro stal druhým nejpokročilejším VR setem. I jeho ergonomii může vylepšit pomocí Vive Deluxe Audio Strapu v hodnotě 3 000 Kč.

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí setu děkujeme HTC

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama