HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 6. 2018 07:00 31

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2. HTC Vive Pro – Představení 3. Srovnání Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Pro 5. Software a prostředí
6. Kvalita obrazu Vive Pro a Supersampling 7. Hraní nových her 8. Jak spustit hry pro Oculus na Vive 9. Měření výkonu grafik 10. Závěr

Aktualizováno: HTC minulý měsíc uvedlo vylepšenou verzi HTC Vive s označením HTC Vive Pro, zatím sice jen v podobě nových „brýlí“ neboli HMD, ale i to znamená velký pokrok v kvalitě obrazu a autentičnosti zážitku. Zamrzí ale chybějící zbytek nové sady a hlavně doslova brutální cena. Má cenu si verzi Pro pořídit, nebo raději počkat?

Reklama

Hraní nových her

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti časům HTC Vive jsme se posunuli do Virtuální reality 2.0. Původní AAA tituly byly spíše statické střílečky, dětské hry, puzzle a hororové procházení domy a sklepeními. Vše bylo takové ploché, jednoduché, i když mnohdy s fantastickým vizuálem. Bylo z toho ale cítit, že vývojáři to teprve zkouší a nebyl důvod si prostě HTC Vive domů koupit, prostě nebyl prvotřídní obsah. To se pomalu mění, i když opravdu pomalu...

Hry na HTC Vive a VR obecně se dají rozdělit do několika málo skupin. První jsou různé hříčky a puzzle, kde posouváte nějaké předměty, kouzlíte nebo děláte něco pohybem. Jde spíše o edukativní záležitosti, s nepřebernými motivy. U těchto her není potřeba se moc hýbat v prostoru, jde o záležitosti na „chvilku“. Druhá skupina, jsou střílečky. Těch jsou jistě stovky, v různé grafice a obtížnosti. Některé jsou vyvedené v komiksové grafice, jiné v realistické. U velké většiny se ale opravdu zapotíte. Několik minut střílet nestvůry všude kolem vás (byť jen ovladačem) je zkrátka fyzicky fuška.

Třetí jsou horory, neboli útěky z místností nebo strašidelných domů. Těchto her je také hromada, některé horší a některé opravdu brutálně atmosférické. Další skupinou jsou zážitkové hry, ty vás většinou jen vedou opravdu dech beroucím světem, kde máte jen omezené možnosti interakce. Zkrátka si užíváte cizí světy, nebo zajímavá místa. Speciální skupinou jsou pak různé rollercoastery, které vám řádně zamotají smysly. Poslední skupina jsou závodní hry. Těch zatím není mnoho, ale ty stávající stojí za to.

Letecké simulátory zatím moc použitelné nejsou, stejně tak další simulace. Když ale v úvodu hovořím o Virtuální realitě 2.0, měl jsem na mysli skutečné hry. Těch je několik, a stojí za to. Už žádné statické postávání na virtuálním místě. Na VR se dostávají konečně i „velké“ tituly. První je samozřejmě Skyrim VR, druhý je jasný favorit Doom VFR, třetí pak Fallout 4 VR a naprosto geniální ARK Park VR. Z jiného žánru pak Elite Dangerous, Arizona Sunshine nebo třeba The Climb. Podívejme se na tyto nejzajímavější hry...

Skyrim VR

Jako první doporučuji začít s hrou Skyrim VR, která stojí kolem 1000 Kč. Každý hráč jistě zná původní hru, takže není nutné ji představovat. Technické zpracování VR verze je super, příběh je totožný s běžnou verzí, jen zjednodušený. Hra skýtá desítky hodin virtuální zábavy, došlo už i na několik DLC. Pokud máte Vive a chcete hrát vážně, tuhle hru musíte mít.

Doom VFR

Druhá hra je jasná, Doom VFR musíte zkusit, protože je to povinnost. Za 600 Kč nabízí prostředí posledního dílu na PC, řadu známých nepřátel a zbraní. Škoda jen ultra krátké herní doby, mě osobně by bavilo masakrovat v tomto prostředí nestvůry hodiny, nikoli jen jednu. Tahle hra spíše vypadá délkou jako demo než plnohodnotný titul.

Fallout 4 VR

Dalším titulem, který prostě majitel Vive musí mít, je Fallout 4 VR. S cenovkou 1000 Kč jde o jednu z nejlépe propracovaných VR her vůbec. Technicky i hratelností jde o naprostou špičku. Já jsem zde krapet skeptik, jelikož mne Fallout 4 nebavil ani na PC, ale ve VR jsem si ho několik hodin užíval, skvělá hra.

ARK Park VR

Za 1200 Kč nepořídíte lepší hru ve stylu ARK, za to ručím. Vizuál je dechberoucí, hratelnost slušná a celkový dojem je ohromný. Z vejce si vypěstujete vlastního praještěra, na kterém se pak vydáváte do hlubin ostrova. Já se spíš jen kochal, jelikož grafika je perfektní, tuhle hru musíte ve své sbírce Vive titulů mít.

Elite Dangerous

Všichni pamětníci zlaté éry her znají titul Elite. A všichni ti, samozřejmě musí mít její poslední podobu v počítači. Za 700 Kč to není špatná nabídka. Zde záleží, jak moc vám podobné hry sedí. Někdo se znuděně odvrátí po pár minutách, jiný považuje tuto hru za VR hru roku. To už musí každý zkusit sám, za mne ale naprosto skvělá VR hra.

The Climb

Pokud už vás nebudou bavit střílečky nebo RPG, nabízí The Climb za 250 Kč skvělou zábavu. Hra je určena primárně na konkurenční set Oculus, ale dá se bez problémů spustit na Vive a vypadá velice dobře. Tohle je žánr, který VR sedí a bude vás opravdu bavit.

Arizona Sunshine

Poslední titul je dnes už klasika, a dle mého i názoru jiných, jde o nejlepší Zombie hru na VR. Za 600 Kč zmasakrujete hordy nemrtvých, i když jsou to stále ti samí dokola. Dobré je, že se stále posouváte krajinou, nestojíte na místě. Titul, který musíte mít, já ho s obtížemi dohrál také celý, a bylo to maso.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama