HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 6. 2018 07:00 31

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2. HTC Vive Pro – Představení 3. Srovnání Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Pro 5. Software a prostředí
6. Kvalita obrazu Vive Pro a Supersampling 7. Hraní nových her 8. Jak spustit hry pro Oculus na Vive 9. Měření výkonu grafik 10. Závěr

Aktualizováno: HTC minulý měsíc uvedlo vylepšenou verzi HTC Vive s označením HTC Vive Pro, zatím sice jen v podobě nových „brýlí“ neboli HMD, ale i to znamená velký pokrok v kvalitě obrazu a autentičnosti zážitku. Zamrzí ale chybějící zbytek nové sady a hlavně doslova brutální cena. Má cenu si verzi Pro pořídit, nebo raději počkat?

Reklama

Srovnání Vive a Vive Pro

Původní headset Vive
i Zdroj: PCTuning.cz
Původní headset Vive

Nový headset Vive Pro
i Zdroj: PCTuning.cz
Nový headset Vive Pro

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě jiné barvy headsetu došlo samozřejmě ke spoustě změn plynoucích z jiné konstrukce brýlí i displejů uvnitř. Headset je pohodlnější, jelikož dostal na zadní stranu „závaží“, které vyrovnává tlak na obličej zpředu. Tím pádem je nošení méně namáhavé a unavující. Dokonce i děti mají tendenci hrát déle, headset jim tolik nevadí.

Sluchátka se hodí; nemusíte přemýšlet nad tím, jak je skloubit s headsetem, teď je máte přímo na něm. Zvuk je velice solidní a čistý. Mají na sobě tlačítka pro hlasitost i jejich vypnutí, takže vůbec nemusíte k počítači. Konstrukce přední části zůstala nezměněná, čočky jsou stejně velké a vypadají stejně jako u první verze.

LCD uvnitř už není OLED, ale AMOLED, což přispělo k menšímu vnímání pixelů. Rozlišení se na první pohled nezvýšilo nijak razantně, z původních 2160 × 1080 pro obě oči na 2880 × 1600, jde ale o zvýšení počtu pixelů o 77 procent. To není málo, hlavně z hlediska vyšších nároků na GPU. My totiž potřebujeme využít Supersampling, který dělá s obrazem doslova zázraky, a k němu potřebujete brutální GPU. Já vyzkoušel tři, GTX 980, GTX 1080 Ti a Titan V. Výsledky vás čekají později.

Mnoho dalších výhod pramení až z nového příslušenství. S novými čidly se zvětší herní prostor až dvakrát, na podzim má také konečně přijít bezdrátový adaptér, kdy konečně bude možné hrát bez hadice z hlavy. Škoda, že HTC neuvedlo HTC Vive Pro se vším všudy, tedy s novými čidly, ovladači a hlavně bezdrátovým modulem. Takhle to majitele bude stát opravdu ranec, protože jen brýle HTC Vive Pro stojí 22 000 Kč, k nim si buď koupíte čidla a ovladače samostatně za 15 400 Kč nebo celou starší sadu za 15 200 Kč, což vyjde nastejno. Celá sada za bezmála 38 000 Kč je maso. Když k tomu pak budete chtít wireless adaptér a nová čidla, budete muset opět vytáhnout z kapsy minimálně 10 000 Kč.

Zvýšily se také nároky na GPU, je potřeba DP 1.2 a vyšší výkon. Minimem je GeForce GTX 1060 a Radeon RX 580. Procesor stačí postarší. Ideálním GPU je něco na úrovni GTX 1080 a výše, pro maximální kvalitu si ale připravte nejvýkonnější GPU dneška, potřeby Vive Pro jsou extrémní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama