Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2013 14:00 64

Seznam kapitol

1. Haswell přichází na scénu 2. Haswell ve slajdech 3. Čipset Z87 Express 4. Novinky v architektuře Haswell 5. Intel Core i7-4770K 6. Testovací systém 7. Syntetické testy – paměti 8. Syntetické testy – výpočetní operace 9. Praktické testy I. – komprese, multimédia 10. Praktické testy II. ˜– PS, Excel, šifrování, JS
11. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 12. Systémový test – PC Mark 7 13. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 14. Spotřeba a teploty 15. Shrnutí výkonu 16. Přetaktování, teorie 17. Přetaktování, praxe 18. Přetaktování Ivy Bridge versus Haswell 19. Srovnání architektur na 4,2 GHz 20. Zhodnocení a závěr

Ivy Bridge je na trhu déle než rok, nyní dochází k jeho výměně za modernější architekturu Haswell. Nabídne vyšší procesorový i herní výkon, mnohdy nižší spotřebu, lepší taktování a spoustu dalších novinek. Dnes se podíváme na nejvýkonnější čip do desktopu. Přichází evoluce, revoluce, nebo propadák?

Reklama
Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový Wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Cinebench R11.5, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu. Zpravidla se to týká několika úvodních vteřin, kdy je spotřeba nejvyšší a postupně s menší zátěží CPU klesá a ustálí se.

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

I když má Haswell nastaveno TDP vyšší než Ivy Bridge, není rozdíl v reálném příkonu moc velký. Vyšší TDP je zde hlavně kvůli výkonnější grafice a integraci iVR obvodu do čipu. Také přibyla logika pro digitální výstupy. V klidu jsem naměřil spotřebu o 12W nižší než u Core i7-3770K což je celkem znatelný rozdíl. Zde Haswell vyhrává na celé čáře, hlavně v noteboocích tahle architektura sklidí velké ovace. Jak jsem řekl, TDP Haswell je 84W a Ivy Bridge 77W. Já ale v zátěži naměřil s Core i7-4770K lepší výsledek než před rokem s Core i7-3770K. Spotřeba je o 2W nižší, tedy můžeme říci, že stejná. Možná je to tím, že jsem v BIOSu zcela vypnul integrované jádro grafiky. Z mého pohledu a měření je tedy spotřeba Ivy Bridge a Haswell v zátěži shodná.

Teplotu procesorů mám také změřenou, ovšem není zcela srovnatelná napříč modely. Používám na všechny platformy jiné chladiče a srovnávat pak výsledky nemá smysl, tedy budu asi vždy srovnávat jen napříč procesory změřenými s tím konkrétním chladičem, tedy AMD procesory s AMD procesory a tak podobně s dalšími. K testu jsem použil chladič Noctua U12.

Teploty

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota v klidu je kolem 33C

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzduchový chladič Noctua U12 v zátěži (OCCT) - (53C)

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzduchový chladič Noctua U12 s vypnutými ventilátory po pěti minutách zátěže - (78C)

Teploty jsou téměř shodné s měřením Ivy Bridge čipu Core i7-3770K. Stejný výrobní postup, stejná pasta, stejný rozvaděč tepla nám ale dával už předem najevo, že to tak bude. Haswell krapet těží z faktu, že má o kousek nižší pracovní napětí a úsporné funkce. Je tedy v klidu o pár stupňů chladnější, rozdíl je ale zanedbatelný. V zátěži je to naopak, Ivy Bridge byl o pár stupňů chladnější. Na posledním obrázku jsem nechal běžet OCCT při vypnutých ventilátorech, chtěl jsem ověřit přenos tepla do chladiče a možnost provozu Haswell při pasivním chlazení. Během pěti minut ale teploty dosáhly 78 stupňů a dále stoupaly. Takto se nejvyšší desktopový Haswell provozovat nedá. Procesor dost topí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama