Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu | Kapitola 17

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2013 14:00 64

Seznam kapitol

1. Haswell přichází na scénu 2. Haswell ve slajdech 3. Čipset Z87 Express 4. Novinky v architektuře Haswell 5. Intel Core i7-4770K 6. Testovací systém 7. Syntetické testy – paměti 8. Syntetické testy – výpočetní operace 9. Praktické testy I. – komprese, multimédia 10. Praktické testy II. ˜– PS, Excel, šifrování, JS
11. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 12. Systémový test – PC Mark 7 13. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 14. Spotřeba a teploty 15. Shrnutí výkonu 16. Přetaktování, teorie 17. Přetaktování, praxe 18. Přetaktování Ivy Bridge versus Haswell 19. Srovnání architektur na 4,2 GHz 20. Zhodnocení a závěr

Ivy Bridge je na trhu déle než rok, nyní dochází k jeho výměně za modernější architekturu Haswell. Nabídne vyšší procesorový i herní výkon, mnohdy nižší spotřebu, lepší taktování a spoustu dalších novinek. Dnes se podíváme na nejvýkonnější čip do desktopu. Přichází evoluce, revoluce, nebo propadák?

Reklama
Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Teorii přetaktování máme za sebou, nyní tedy k praxi. Procesory Sandy Bridge měly hodnotu Tcasemax nastavenou na 72 stupňů. Poté začnou omezovat výkon, vkládat prázdné cykly a vypnou se u hodnoty nad 100 C (Tcc). Pozor Tcasemax není teplota jader procesoru ale teplota rozvaděče tepla čipu, laicky řečeno, aby měl chladič teplotu 72 stupňů, mohou být samotná jádra minimálně o 15-20 stupňů teplejší. To je oněch +/- 100 stupňů Tcc. Ivy Bridge hodnotu Tcc posul až k 105 stupňům, Haswell ji ale vrací zpět na hodnoty Sandy Bridge. Tedy nejvyšší teplota do které nedojde ke ztrátě výkonu je 72 stupňů na rozvaděči tepla, při teplotě jader 100 stupňů se čipy vypne.

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktoval jsem na dvou různých deskách a všude byly výsledky víceméně stejné. Nakonec jsem pro názornou ukázku zvolil horší z nich - Intel DZ87KLT-75K. Jelikož jsou procesory odemčené, je základní taktování celkem snadné. Stačí navolit násobič procesoru a nastavit napětí. U zamčených čipů to bude složitější, zkusíme tedy i maximální funkční takt BCLK. Pro test jsem použil BIOS 0334 jež vidíte na horním obrázku.

Maximální základní takt

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět, Haswell bez potíží zvládá strap 125 i 167 MHz. Kolem taktu 125 MHz jsem se dostal až na hodnotu 128 MHz. Strap 167 MHz byl finální, výše jsem se nedostal ani o 1 MHz. Situace se zamčenými čipy tedy vypadá až potud růžově, realita ale prý bude jiná. U levných, zamčených procesorů prý totiž Intel možnost měnit Strap zakáže. Ano, čtete správně. Taktování zamčených čipů bude prý stejně bídné jako doposud. Jaká bude praxe, teprve zjistíme a uvidíme. Upozorňuji ale, abyste neměli marné naděje, Intel nikomu nedá nic zadarmo :)

Přetaktování na default

Napětí jsem nechal na základní hodnotě 1,137V systém byl naprosto stabilní i v nejnáročnějších testech na frekvenci 4400 MHz, což dokládá obrázek. Teploty byly stále akceptovatelné (kolem 66 stupňů). To není rozhodně špatný výsledek, spíše naopak. Jen s mírným navýšením napětí se lehce dostanete na 4,5 GHz. To bude ale většinou pro běžné chladiče "konečná". Teplota jader bude šplhat k 70-ti stupňům a to už není ono. Osobně bych víc jak 1,20 - 1,25V do Haswell nepouštěl, leda s ultra výkonným vzduchovým chlazením nebo vodním blokem.

Přetaktování 1.30V

Napětí 1,30V jsem stanovil jako absolutní maximum pro testy se vzduchovým chladičem. Jde už o napětí, jež nemohu pro dlouhodobé používání doporučit. Z obrázku je patrné, že teplota v zátěži stoupá až k 90-ti stupňům. A to není můj chladič žádné "ořezávátko" ale dlouhou dobu jasný High-end. Frekvence procesoru byla stabilně na 4,7 GHz. Pokud máte vodní blok, tohle bude váš takt, se vzduchem ani náhodou.

Přetaktování 1.40V

Pro zajímavost se ještě podívejte na výkon s frekvencí 4,8 GHz a napětím 1,4V, paměti pracovaly na 2,4 GHz CL9. Teploty procesoru jsou při tomto napětí v zátěži kolem 95 stupňů což už je na vzduchové chlazení moc. S dobrým vodním kitem by se ale možná daly udržet do 80-ti stupňů. Proto zde i tyto výsledky zařadím. Nárůst frekvence pro single-thread aplikace je 23 procent a pro multi-thread 30 procent. Když jsem s tímto nastavením chtěl změřit v zátěži teploty, tak jsem nepochodil. Systém za pár vteřin dosáhl sta stupňů na jádrech a zamrzl. Výsledek v Cinebench berte jako hodně těžce vybojovaný, chlazený průmyslovým ventilátorem. Zkrátka jen pro zajímavost ...

Škálování taktování

Obrázek nám ukazuje několik důležitých veličin. Frekvenci a napětí jež k jejímu dosažení potřebujeme, teplotu v zátěži a spotřebu. Abychom viděli, zdali čip nesnižuje výkon díky teplotám, je zde ještě skóre z Cinebench R11.5. Jak vidíte, už na základním napětí 1,1V jsou teploty těsně kolem 60 stupňů. Se zvyšujícím se napětím stoupá spotřeba dost razantně. Tabulka ukazuje, že maximální rozumné napětí je 1,25V s teplotami v zátěži kolem 74 stupňů. Výše doporučuji už vodní chlazení. K jistému zlomu dochází kolem frekvence 4,7 GHz a napětí 1,3V. Všechny další vyšší takty potřebují už výrazně vyšší napětí jež nelze ničím rozumným uchladit. Spotřeba také poskočí přímo rapidně vzhůru. Tento graf je ale poloviční pokud jej nesrovnáme se Sandy a Ivy Bridge ... to vás čeká v další kapitole, a bude to spíše zklamání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama