Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu

Intel Core i7-4770K – čtyřjádrový Haswell do desktopu | Kapitola 18

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2013 14:00 64

Seznam kapitol

1. Haswell přichází na scénu 2. Haswell ve slajdech 3. Čipset Z87 Express 4. Novinky v architektuře Haswell 5. Intel Core i7-4770K 6. Testovací systém 7. Syntetické testy – paměti 8. Syntetické testy – výpočetní operace 9. Praktické testy I. – komprese, multimédia 10. Praktické testy II. ˜– PS, Excel, šifrování, JS
11. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 12. Systémový test – PC Mark 7 13. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 14. Spotřeba a teploty 15. Shrnutí výkonu 16. Přetaktování, teorie 17. Přetaktování, praxe 18. Přetaktování Ivy Bridge versus Haswell 19. Srovnání architektur na 4,2 GHz 20. Zhodnocení a závěr

Ivy Bridge je na trhu déle než rok, nyní dochází k jeho výměně za modernější architekturu Haswell. Nabídne vyšší procesorový i herní výkon, mnohdy nižší spotřebu, lepší taktování a spoustu dalších novinek. Dnes se podíváme na nejvýkonnější čip do desktopu. Přichází evoluce, revoluce, nebo propadák?

Reklama

Tato kapitola je možná jedna z nejdůležitějších pro nadšence a taktovače, pro mnohé z vás bude měřítkem při rozhodování zdali upgradovat či nikoliv. Mnohokrát jsem v dávné recenzi, že taktování Ivy Bridge je horší než Sandy Bridge. Během roku se to také potvrdilo, majitelé Ivy Bridge vědí své. Podívejme se, jak si vede v přímém srovnání Sandy a Ivy Bridge proti Haswell.

Výsledky Ivy Bridge a Haswell jsou hodně podobné, ne li téměř totožné. Vezměme třeba takt 4,3 GHz. Sandy Bridge potřeboval pro tuto frekvenci 1,25V, Ivy Bridge stačilo 1,15V a Haswell se spokojí s 1,1V. Jistý posun je vidět. Teplota Sandy Bridge byla 51 stupňů, Ivy Bridge měl 58 stupňů a Haswell má 61 stupňů. Spotřeba Sandy Bridge byla 140W, Ivy Bridge si řekl o 147W a Haswell o 123W. Zde je vidět úspornost Haswell. Výkon patří také Haswellu, má skóre 9,3 kdy Ivy Bridge dosáhl 8,75 a Sandy Bridge jen 8,45 bodů. Podívejme se ale dále, na frekvenci 4,5 GHz. Haswell potřebuje napětí 1,2V, Sandy Bridge 1,29V a Ivy Bridge 1,25V. Spotřeba Haswellu je 142W, Ivy Bridge si řekne o 168W a Sandy Bridge o 150W. V obou dvou veličinách Haswell vítězí. Na řadu přichází teploty, Haswell se zahřál na 70 stupňů, Ivy Bridge na 61 stupňů a Sandy Bridge na 54 stupňů. Zde Haswell jasně prohrává, je nejžhavějším čipem. Vítězí ale opět ve výkonu, na této frekvenci je ze všech nejvýkonnější. Problém je v tom, že tohle je pro Haswell konečná, díky teplotám už se dál na vzduchu nedá rozumně dostat. Takže, Ivy Bridge a Sandy Bridge ještě mohou o kousek v taktování pokračovat, Haswell to pomalu musí vzdát. Haswell tedy končí někde kolem taktu 4,5 GHz když za stejných podmínek Ivy Bridge může jet až někam kolem 4,7 GHz a Sandy Bridge až k 4,9 GHz. I když napětí, spotřeba a výkon je lepší než Ivy Bridge, vysoké teploty z Haswell dělají o kus horšího "taktovače" než je Ivy Bridge.

POZOR! Zde záleží na použitém chladiči, revizi čipu a dalších okolnostech. Já vycházel z mých testovacích čipů, realita těch vašich může být jiná. Myslím ale, že se od té mojí mnoho lišit nebude. V lepším případě bude výsledek stejný s Ivy Bridge, lepší určitě ne. To by už muselo jít o luxusní, vzácný kousek křemíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama