Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku

Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2022 23:55 18

Seznam kapitol

1. Nákup za desítky miliard 2. Nebýt umlčen 3. Nejlepší cenzura se dělá sama 4. Svoboda slova 5. Poořád ta lepší možnost

Elon Musk je takový enfant terrible technologického světa. Dělá si, co chce, je hodně nepředvídatelný a spoustu věcí asi nemyslí vážně: Tak například nedávno tweetoval, že si koupí Coca Colu a vrátí do ní kokain. Ale kdo ví, možná to je reálnější plán než dostat do roku 2050 milion lidí na Mars!

Reklama

Proč to dělá? Musk tvrdí, že chce zajistit větší svobodu slova a transparenci, což mu můžeme věřit, anebo nemusíme. Nejčastějším racionálním argumentem je, že mu jde o získání kontroly nad platformou: Ne o to, aby ji pouze měl, ale aby ji přímo kontroloval. Když platformu kontrolujete, rozhodně se vám nestane, že by vás z ní vykopli, jak se například stalo v roce 2021 Donaldu Trumpovi.

Musk je známý tím, že svoje hlášky na Twitteru pálí od pasu – a někdy jimi dělá takové věci, jako je manipulace s cenou akcií anebo ovlivňování hodnoty kryptoměn. V jeho postavení není jedno, co říká – a má dost protivníků, kteří by ho mohli chtít umlčet, protože, jak říká autor komentáře, „Musk nám prodává hlavně budoucnost“. A pokud lidem prodáváte budoucnost, nesmíte se nechat umlčet.

Nákup Twitteru nebyl levný a Twitter sám nikdy nevydělával, takže Musk plánuje zavést reklamu, zefektivnit jeho provoz, vyházet hlavně z vedení drahé a zbytečné lidi a udělat další kroky, které by z něj měly udělat „nejdůvěryhodnější platformu“. To zahrnuje snahu odstranit spamovací boty, uvolnit svobodu slova, zmenšit cenzuru, ale také zavést autentifikaci a ověření uživatelů. Věc se má totiž tak, že svoboda slova automaticky neznamená, že se vás nikdo nepokusí zažalovat za to, co říkáte, takže ověřování identity znamená přesně to, že činí autora rozeznatelnějším a zodpovědnějším. Překvapivě už ale jen to samotné způsobilo doslova paniku mezi progresivisty, kteří změny vidí jako útok na „jejich“ platformu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama