Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku

Jak si Elon koupil Twitter a spustil tím paniku

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2022 23:55 18

Seznam kapitol

1. Nákup za desítky miliard 2. Nebýt umlčen 3. Nejlepší cenzura se dělá sama 4. Svoboda slova 5. Poořád ta lepší možnost

Elon Musk je takový enfant terrible technologického světa. Dělá si, co chce, je hodně nepředvídatelný a spoustu věcí asi nemyslí vážně: Tak například nedávno tweetoval, že si koupí Coca Colu a vrátí do ní kokain. Ale kdo ví, možná to je reálnější plán než dostat do roku 2050 milion lidí na Mars!

Reklama

Ať už máte Elona Muska rádi, anebo ho nesnášíte, rozhodně musíte uznat, že svět bez něj by byl mnohem nudnější. Nikdy nevíte, co udělá, jestli myslí vážně podhrabávání se pod městy anebo to, že začne prodávat plamenomet. Jeho oznámení, že plánuje koupit Twitter, proto vypadalo zpočátku jako jeden z jeho žertíků, protože to, jednoduše řečeno, nedává moc racionální smysl.

Elonovy firmy dělají všechno možné, od výroby elektromobilů přes energetiku až po kosmický průmysl. Jeho posledním velkým kouskem bylo poskytnutí Starlinku Ukrajině – a tím se prakticky demonstrovalo, že jde o rezilientní technologii dvojího užití, protože na rozdíl od běžné telekomunikační družice nejde Starlink jednoduše ani zarušit, ani sestřelit.

Twitter do jeho impéria moc nezapadá – a otevřeně deklarovaná snaha o obranu svobody slova už vůbec ne. Navíc – a to je hodně důležité, snaha převzít Twitter je velmi nákladná, protože za něj nezaplatí výměnou akcií, ale penězi, vykupuje ho za 54,20 amerických dolarů za akcii, což je celkem 44 miliard dolarů. Jeho nabídka byla lepší než momentální tržní kapitalizace, která měla hodnotu 37 miliard. Aby mohl obchod realizovat, musel si od konsorcia bank vedeným Morgan Stanley půjčit 13 miliard, 12,5 miliardy je v půjčkách zaručeným akciemi Tesly a 21 miliard je z jeho rezerv. Twitter má přitom sám dluhy ve výši 5 miliard USD.

Celá operace byla velice rychlá, v podstatě začala čtvrtého dubna, kdy oznámil, že zakoupil 9,1 procenta Twitteru. Firma mu nejprve nabídla místo ve správní radě, což by omezilo možnost držet nanejvýš 15 procent společnosti (tomuto postupu, který efektivně blokuje nepřátelské převzetí, se říká poisoned pill). Musk s tím nejprve souhlasil, potom názor změnil a přišel s nápadem, že si koupí firmu celou a z veřejně obchodovatelné z ní udělá zcela soukromou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama