Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 10. 2017 12:00 35

Seznam kapitol

1. (Ne)kompatibilní 2. Ve stejném těle jiný duch 3. Poznámka pod čarou 4. Když software bobtná 5. Co bude za pět let?

Jedním z problémů, který mě v IT tíží, je absolutní nemodularita a uzavřenost zařízení, již reprezentuje hlavně Apple se svým lepidlovým přístupem. Překvapil mě i zcela opačný paradox – že se pod stejným názvem prodávají diametrálně odlišná zařízení. A ne, nemyslím tím, že stejně označený stroj má jen procesory z různých továren.

Reklama

Jedna věc je, že někomu pomáháte stavět počítač, do kterého vybíráte komponenty. Věc úplně jiná je v tom, že mu pomáháte s výběrem notebooku, kde mu nikoliv nelogicky doporučíte „třeba tu é patnáctku“, aniž byste tušili, že ho vysíláte do ruské rulety, protože někdy jsou skladem jenom některé varianty a pokud nenapadne vás zkontrolovat, zda mají zrovna tu správnou, tak civilistu to nenapadne v žádném případě.

Tradiční firmy, jako je Dell anebo HP, obvykle specifikují jednotlivé „subverze“ strojů nějakým pořadovým číslem, které je součástí jména. Ne že by kód jako součást jména způsobil nějaké duševní osvícení vám anebo těm, kterým stroj doporučujete, ale alespoň to naznačuje, že tam jsou nějaké podverze a že je na to třeba dávat pozor. Acer taky používá kódy, ale ty už součástí jména stroje nejsou, jsou prostě tak nějak pod čarou.

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz

Označení E15 je tak spíš označení pro form factor, pro kastli, do které se nastrká kde co a kde můžou být odlišnosti prakticky ve všem. Je to docela matoucí a vede to spíš k nějakému konfigurátoru, kde si podobně jako u sestav vybíráte svoji platformu, grafiku, paměti, úložiště a podobně. Potom je ale poměrně obtížné lidem vysvětlovat, co mají chtít a na co si mají dávat pozor, protože musíte docela dost vědět o tom, jak stroj hodlají používat. A v okamžiku, kdy cenový rozptyl mezi nejnižším modelem a nejvyšším je skoro dvojnásobek, budou logicky směřovat k těm základním modelům.

Acer Aspire E15 je solidní alespoň v tom směru, že si můžete uživatelsky vyměnit či doplnit paměti i disky – máte tam jednu pozici M.2 a jednu SATA. Pokud si ale špatně vyberete platformu anebo displej, máte smůlu. Rovněž baterie není uživatelsky vyměnitelná a prodává se ve dvou verzích, které se liší v dojezdu o polovinu. Něco poladit lze, pokud si omylem koupíte verzi jen s harddiskem, M.2 si doplníte. Paměť si vylepšíte. Desku si ale nevyměníte a baterii sami taky ne.

Jenomže máme další rodiny strojů, do kterých se civilizovaně vlézt nedá. Občas z nor vylezou Apple kývalové, podle nichž „Apple udává směr“ a „zase má pravdu“ a budou nám popisovat, jak svět patří neupgradovatelným strojům, v nichž nelze vyměnit ani rozšířit zhola nic a rádi budeme co tři roky až pět let stát frontu na nový, jelikož baterka zdechla. Podle těchto lidí je správnou cestou do budoucnosti to, že si nakonfigurujete stroj, výrobce vám ho sestaví a po obligátním zakydnutí vnitřku lepidlem vám ho dodá. Asi si myslí, že to, co vám stačilo na začátku, vám musí stačit i na konci. Praktici, kteří stroje používají opravdu na práci, to ale poměrně rychle vyvrátí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama