Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 10. 2017 12:00 35

Seznam kapitol

1. (Ne)kompatibilní 2. Ve stejném těle jiný duch 3. Poznámka pod čarou 4. Když software bobtná 5. Co bude za pět let?

Jedním z problémů, který mě v IT tíží, je absolutní nemodularita a uzavřenost zařízení, již reprezentuje hlavně Apple se svým lepidlovým přístupem. Překvapil mě i zcela opačný paradox – že se pod stejným názvem prodávají diametrálně odlišná zařízení. A ne, nemyslím tím, že stejně označený stroj má jen procesory z různých továren.

Reklama

Jenomže dnes není snadné ani vybrat si notebook, i u toho zažijete nejedno překvapení. Naprostý pocit zmatení jsem zažil u recenze levného notebooku Acer Aspire E15, u kterého jsem se domníval, že je nabízen pouze v různých variantách, lišících se pamětí a konfigurací úložišť.

Dobře, pak jsem si všiml, že kromě recenzované verze s Intelem Core i3 7100U existuje ještě verze s Intelem Core i5 7200U. Ale pak jsem si ještě všiml levnější verze s Intel Pentium Quad Core N3700, což je o poznání slabší alternativa. A nejen to, Acer nabízí pod stejným názvem taky stroje s AMD Dual Core A9 a AMD Quad Core A10. Některé stroje mají jen integrovanou grafiku, jiné mají navíc Nvidia Geforce 940MX nebo Radeon R5 a nebo Radeon R7.

A namíchané to je skoro náhodně, rozhodně neplatí, že dražší model grafiku má a levnější ne. V případě celkem schopného modelu s procesorem Core i5 narazíme jak na verzi s grafikou, tak na verzi bez ní. Musíte přesně vědět, co si to kupujete, tedy číst detailní technické specifikace. Jinak si v domnění, že si pořizujete „tu nejvýkonnější verzi“ koupíte třeba model, který obsahuje Core i5 a GeForce 950MX, ale pouze harddisk na 5400 otáčkách, což vážně nepotěší.

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinými slovy – nestačí říct „kup si Acer Aspire E15“, musíte přesně specifikovat, KTERÝ máte na mysli, protože zatímco ten s i5 a 940MX mi přijde vcelku použitelný, ten s N3700 mi přijde vcelku nepoužitelný. A teď si k tomu přidejme, že některé mají přijatelných 8 GB RAM, jiné jenom 4 GB, některé mají vcelku neúnosný jednoplotnový harddisk na 5400 otáčkách, což je strašná volba, jiné mají docela slušné M.2 128 GB SSD, další dokonce 256 GB verzi anebo dokonce mix SSD a klasického harddisku. Třešničkou na dortu je to, že většina strojů má velmi solidní FullHD IPS displej, ale některé jenom HD – a PŘESTO se všechny jmenují Acer Aspire E15.

Jupí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama