Když ještě počítače měly koule aneb od počítadla až k PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když ještě počítače měly koule aneb od počítadla až k PC

Když ještě počítače měly koule aneb od počítadla až k PC | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 8. 2016 03:00 8

Seznam kapitol

1. Těžkopádná mechanika 2. Počítače na kliku 3. Mlýnek na čísla 4. Osobní počítač...ky
5. Když chcete počítač do kapsy... 6. LSI, CMOS, LCD, ROM... 7. Když se vývoj kalkulačky zvrtne....

Nedávno se mi podařilo pro Alza Muzeum provést fantastickou akvizici rozsáhlé sbírky kalkulaček. Když jsme se o akvizici bavili, několikrát padla otázka: Proč zrovna kalkulačky? Jaký mají vztah k výpočetní technice? Odpověď je jednoduchá: Zásadní. Počítač má po „počítání“ ostatně i jméno, i když už dávno neslouží jen k počítání.

Reklama

S příchodem mikroprocesoru nastal zlatý věk kalkulaček. Za prvé, objevily se technologie LSI (Large Scale Integration) a CMOS, které snížily spotřebu při provozu. To dovolilo vznik skutečně kapesních kalkulaček, které nevyžadovaly trafo, ale mohli jste si je dát do kapsy. Za druhé, objevily se komplementární technologie jako LCD (Liquid Crystal Display), které stáhly i spotřebu jinak žravých aktivně svítících displejů a prodloužily běh kalkulaček z hodin na celé měsíce i roky. CMOS paměti potřebovaly tak málo energie, že dovolily trvalé napájení a udržení jak dat, tak i programů.

Za třetí, použití mikroprocesoru otevřelo možnosti programování. Výrobci kalkulaček, jako byl hlavně Commodore a Hewlett Packard, začali dělat verze pro specializované použití, které měly v zásadě stejnou konstrukci, ale lišily se programem v ROM, potiskem klávesnice a dodávaným manuálem. Commodore tak prodával ve stejné řadě a se stejnou konstrukcí vědeckou kalkulačku, programovatelnou kalkulačku, statistickou kalkulačku a navigační kalkulačku, která se od těch ostatních lišila tím, že když jste do ní nabouchali současný kurz, kurz požadovaný a momentální směr větru, tak vám řekla, kam zatočit kormidlem, abyste v poklidu dospěli do cíle se svojí jachtou. Hewlett Packard zase v podobné sérii nabízel základní kalkulačku, vědeckou, ekonomickou (určenou pro finanční výpočty), programovatelnou a dokonce i programátorskou, která znala operace jako rotace, XOR a matematiku v binární, octa a hexa notaci. Univerzální procesor otevřel obrovský prostor pro to, aby si každý našel ten výrobek, který potřeboval.

Hewlett Packard měl svoji vlastní unikátní evoluci kalkulaček, které se s každou rodinou komplikovaly. Nechybělo mnoho a vzniklo z nich paralelní PC. Jejich cesta byla jiná než například u japonských výrobců, kteří se zaměřili na výrobky pro koncové spotřebitele. Hewlett Packard nabídl modularitu – možnost doplnit funkce kalkulačky pomocí specializovaných ROM modulů a dále konektivitu, tedy možnost připojení všech možných i nemožných periferií ke kalkulačce. Kalkulačka tak mohla podle zabudovaných anebo uživatelských programů měřit data, zpracovávat je a ukládat anebo tisknout. A bylo její možnosti vylepšovat pomocí přídavných modulů.

Škála zařízení pro kalkulačky Hewlett Packard byla úžasná – od paměťových modulů, přes velké tiskárny, plottery, floppy mechaniky anebo moduly pro průmyslové měření. Škála aplikací byla podobně rozsáhlá – velmi úspěšný přenosný Hewlett Packard HP 85 se používal v průmyslu přes 15 let, než byl nahrazen průmyslovými PC. Jeho kompetitivní výhodou přitom byla jednoduchost systému – dělalo to přesně to, co jste naprogramovali, nic víc.

Když ještě počítače měly koule aneb od počítadla až k PC
i Zdroj: PCTuning.cz

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=646218<

Škála nasazení kalkulaček Hewlett Packard byla rovněž neobyčejně široká. Od školních, průmyslových a laboratorních nasazení až pro řízení palby samohybné houfnice M109. Nekecám, s jednou kalkulačkou Hewlett Packard mi přišly dva moduly se softwarem pro řízení palby, ale jednak netuším, jak se to používá a pak nemám houfnici M109. Ukazuje to ale to, že v mnoha aplikacích chytrá kalkulačka nahradila specializovaný počítač.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama