Když produkt předběhne dobu: Jak vás dobrý, ale předčasný nápad dovede ke krachu
i Zdroj: Deskthority via commons.wikimedia.org
Hardware Článek Když produkt předběhne dobu: Jak vás dobrý, ale předčasný nápad dovede ke krachu

Když produkt předběhne dobu: Jak vás dobrý, ale předčasný nápad dovede ke krachu | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 6. 2023 17:30 6

Seznam kapitol

1. Závislý na síti 2. Dvacet let před ostatními 3. Nový software a nové možnosti 4. Zkratka do zapomnění 5. Jen dobrý nápad nestačí

Dostal jsem do rukou NABU Personal Computer, osmibit z Kanady, který byl postaven na myšlence streamování obsahu z kabelové televize. Revoluční nápad, slušný hardware, obchodní katastrofa – a přesto nám dnes přijde digitální distribuce úplně normální!

Reklama

Jak se v roce 1983 podařilo udělat něco, co předběhlo digitální distribuci asi o 20 let a samotný internet přinejmenším o 10 let? No, oni to udělali celkem neobvykle, protože nejde o obousměrnou komunikaci anebo komunikaci klient-server, která by vás napadla dneska. To, co poskytoval služby vymyslel, by se dalo nejspíš popsat jako hodně pokročilou verzi Sinclair Microdrive s řízením uživatelských přístupů.

Mimo samotný počítač jste potřebovali kabelový modem NABU Adaptor, jenž dekódoval tok dat, která vysílal poskytovatel služby stále dokola, opakovalo se to podle informací z manuálu zhruba každých 20 sekund. Vezmeme-li v úvahu rychlost přenosu, dává nám to objem informací zhruba 16 MB, což pro osmibitovou knihovnu docela stačí. Jde o moderovaný obsah, tedy zahrnuje menu s kategoriemi, v kategoriích pak položky – vy si vyberete co chce, modem ověří, jestli to je součástí vašeho předplatného – a pak to načte, přičemž výrobce uvádí, že průměrná čekací doba je asi 13 sekund, což je stále na podmínky osmibitů relativně rychlé.

Podrobné video s rozbalením a uvedením stroje do provozu najdete například na kanálu Adrians Digital Basement, který se věnuje v detailu popisu komponent počítače a také modelu, v jakém stroj měl fungovat.

Samotný počítač stál asi 950 kanadských dolarů, k tomu jste potřebovali modem a taky se platilo pravidelné měsíční předplatné. Celý systém byl postavený kolem kabelové služby a to byl také základ jejich obchodního modelu. 

A zde došlo ke kolizi s jinými systémy. Tak za prvé, Commodore a Atari byly v Severní Americe mnohem populárnější, nabízely možnosti distribuce softwaru od těch opravdu levných (kazety) přes ty ekonomické (diskety) až k těm opravdu rychlým (cartridge). Nebylo tu žádné předplatné, byla u nich velká komunita vyvíjející jak software, tak hardware – a hlavně tam nebylo žádné svázání s předplacenou službou.

Nabu PC Keyboard profile.jpg
By snuci - Deskthority (direct link), Public Domain, Link

Nezapomínejme navíc na to, že stroj neměl v základu žádné úložiště, takže když jste si například něco napsali, mohli jste to v základu jenom vytisknout. Na desce není žádné rozhraní, takže jste disketové mechaniky museli pořizovat i s řadičem – a i když se NABU podobal počítačům MSX, jeho sběrnice s nimi rozhodně kompatibilní nejsou, takže jste nemohli sáhnout po periferiích MSX.

Právě tato kombinace vlastností vedla k tomu, že i když počet her a programů pro NABU údajně přesáhl 140, nebylo to nic proti konkurenci – a výhody online distribuce byly opravdu jenom velmi pochybné. Je možné, že to poskytovatelé služby mínili nabídnout jako integrovanou službu včetně poskytování novinek ze světa, televizního seznamu a podobně, ale to by se vyplatilo jen s velkým počtem prodaných kusů. NABU dovoluje velmi ekonomicky přepínat mezi režimem počítače a sledováním kabelové televize (má klávesu, která suspenduje stroj a aktivuje televizi – a dalším stiskem se vrátíte tam, kde jste byli), ale to nemění nic na tom, že moderovaný obsah vyžaduje moderaci, tedy přípravu informací a vyjednávání s výrobci her, protože kabelová společnost efektivně přeprodává jejich obsah.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama