Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září

Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

4. 9. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Miliardový krach e-shopu Mamut. Trest smrti za příspěvky na Twittteru. BeFake místo BeReal. Spam na BlueSky. OpenAI uvádí na trh firemní ChatGPT

Reklama

Marketing, komunikace

Muskovo čtyřvteřinové překvapení na turnaji ve videohrách se setkalo s bučením a skandováním „Vraťte Twitter“. (Insider)

Opozice kritizována za použití falešného hlasu premiéra generovaného umělou inteligencí v polské předvolební reklamě. Už se těšíte na blížící se české volby a záplavu AI kreativity? (Notes from Poland)

Parkside (a Lidl) zapojují v reklamě Arnolda Schwarzeneggera

Poté, co TikTok v únoru 2022 prodloužil délku videa na 10 minut, Instagram interně testuje možnost vytvářet až desetiminutová Reels. (TechCrunch)

Apple plánuje od letošního roku zrušit role poradců pro podporu na sociálních sítích Twitter, YouTube a na webu Apple Support Community. Od 1. října nebude účet @AppleSupport na Twitteru poskytovat lidské odpovědi zákazníkům, kteří posílají přímé zprávy. (MacRumors)


Bezpečnost, soukromí, právo

CVE-2020-19909 představuje vše, co je na CVE špatně. Další 9.8 CRITICAL problém v curl. Všechno vymyšlené. (Daniel Stenberg)

Hackeři prolomili WebDetetive, špionážní aplikaci pro Android používanou hlavně v Brazílii, a smazali data jejích obětí. Podobně byla v červnu napadena polská společnost LetMeSpy. (TechCrunch)

Člen týmu Pepe memecoin říká, že tři bývalí kolegové ukradli z multisig projektu asi 16 bilionů tokenů Pepe v hodnotě 15 milionů dolarů a pak je prodali na kryptoburzách. Kryptografické projekty často používají multisigy ke zvýšení bezpečnosti, protože ke schválení transakcí vyžadují podpisy více členů týmu. (The Block)

Polské zpravodajské služby v současné době vyšetřují kybernetický útok, který byl podle polských médií zaměřen na železniční infrastrukturu v zemi. Hackeři získali neoprávněný přístup k železničním frekvencím, což vedlo k narušení vlakové dopravy v severozápadním regionu Polska. Polská tisková agentura (PAP) odhalila, že hackeři během útoku odvysílali ruskou hymnu a projev prezidenta Vladimira Putina. (Ticker News)

Bezpečnostní výzkumník zjistil, že je možné odhalit IP adresu uživatele aplikace Skype, aniž by cíl musel kliknout na odkaz. Microsoft uvedl, že zranitelnosti není třeba věnovat okamžitou pozornost. (404)

Zranitelnost nulové důvěry: Poučení z hackerského útoku Storm 0558. Nedávno došlo k útoku, za nímž pravděpodobně stojí čínská hackerská skupina Storm-0558, a který byl zaměřen na několik vládních agentur. (Hacker News)

Za 80 procent pozorovaných útoků na počítače a sítě v letošním roce jsou zodpovědné tři škodlivé programy – QBot, SocGholish a Raspberry Robin. Ostatních sedm v sestavě za vedoucí trojicí výrazně zaostává: Gootloader se 3 procenty a Guloader, Chromeloader a Ursnif se 2 procenty.(The Register)

Čínští sextortion podvodníci zaplavují Twitter. Podvodníci se zaměřují na čínskojazyčné uživatele a obtěžují politické disidenty a vlivné osobnosti. (Rest of World)

FBI po infiltraci botnetu Qakbot, který ransomwarové gangy léta používaly jako vektor infekce, zlikvidovala 25. srpna jeho síť. Botnet (známý také jako Qbot a Pinkslipbot) byl orgány činnými v trestním řízení spojen s nejméně 40 útoky ransomwaru, infikoval 700 000 počítačů, a jen za posledních 18 měsíců přesáhly ztráty 58 milionů dolarů. (Bleeping Computer)

Austrálie upustila od plánů nařídit techniku ověřování věku pro pornografické stránky s odkazem na obavy o soukromí a bezpečnost a místo toho se zaměří na vzdělávání rodičů. (The Giardian)

Na Fitbit, která je vlastněna Google, byly podány tři stížnosti za to, že nutí nové uživatele souhlasit s předáváním vysoce osobních údajů mimo EU. Fitbitu hrozí pokuta 11 miliard eur za údajné porušení GDPR. Stížnosti v Rakousku, Nizozemsku a Itálii podala nezisková organizace noyb (Cybernews)

Policisté představili technologickou novinku. I s heslem ke služebnímu počítači (iDnes)

Společnost LogicMonitor, která se zabývá zabezpečením sítí, potvrzuje „bezpečnostní incident”, podle zdroje kvůli přiřazování výchozích hesel zákazníků, jako je „Welcome@“ plus číslo. (TechCrunch, Bleeping Computer)

Japonské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost (NISC), které je odpovědné za obranu země proti kybernetickým útokům, bylo samo napadeno hackery.  Agentura přiznává, že byla hackuta několik měsíců (BitDefender)

Cloudový hostitel CloudNordic uvádí, že většina jeho zákazníků „u nás přišla o všechna data“ po útoku ransomwaru na systémy jeho datového centra, včetně záloh. Poučné a klasické, zálohy jsou nepostradatelné a nutné a navíc nemohou být tam, kde se nacházejí data samotná. (TechCrunch)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama