Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna

Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

21. 8. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Na X se blokovat nebude. Amíci sledují TV se zapnutými titulky. Streamovací služby chtějí, abyste platili a sledovali reklamy. Bingu AI v náštěvnosti nepomohla. LK-99 není supravodičem. Linus Tech Tips pozastavuje produkci

Reklama

Autor serie Metro Dmitrij Gluchovskij byl ruským soudem odsouzen k osmi letům vězení za příspěvky na sociálních sítích. Obvinil ruskou armádu z válečných zločinů (Tech Spot)

Šetření OSHA a 11 pohovorů: Kliniky první pomoci společnosti Amazon ohrožují zaměstnance skladu tím, že je nechávají pracovat, místo aby je odkázaly na lékařskou péči (Wired)

Průzkumy: více než 50 % Američanů sleduje televizi většinu času se zapnutými titulky, protože kvalita zvuku se zhoršuje kvůli nevhodně namixovanému zvuku, slabému výkonu televizních reproduktorů a jejich orientaci. (New York Times)

Zdroje: vydavatelé zpráv v USA tvrdí, že Meta provedla změny, které snížily jejich návštěvnost na Facebooku. Jeden vydavatel uvedl, že návštěvnost klesla meziročně o více než 30 %, jiný že zhruba o 40 %. Nutno dodat, že nejenom v USA, stejně je to i v Česku a jinde. Meta nutí vydavatele k placení za dosah, organicky je ukazovat nechce. (CNN)

Cory Doctorow: Počítač by měl sdělovat to, co mu řeknete. Google přidává do prohlížeče Chrome kód, který bude odesílat informace o vašem operačním systému a dalším softwaru, které jsou odolné proti manipulaci, a sdílet je s webovými stránkami. Google tvrdí, že se tím omezí podvody s reklamou. V praxi to znamená snížení vaší kontroly nad vlastním počítačem a pravděpodobně to bude znamenat, že některé webové stránky budou blokovat přístup všem, kteří nepoužívají „schválený“ operační systém a prohlížeč. (EFF)


Internet, webdesign

Analýza: koš nejlepších streamovacích služeb v USA bude letos na podzim stát 87 dolarů měsíčně, zatímco před rokem to bylo 73 dolarů.  Zhruba tedy 2000 Kč měsíčně, opravdu dost za to, že dostáváte stále méně. Průměrný balíček kabelové televize v USA stojí 83 dolarů měsíčně. (WSJ)

Poučení CNET: Mazání staršího obsahu kvůli SEO, aby web vypadal aktuálnější, je pro zpravodajský obsah hloupé, nedělejte to (Tedium)

Nielsen: lineární televize tvořila v červenci méně než 50 % veškerého televizního vysílání v USA, což je poprvé za dva roky sledování, a streamování dosáhlo rekordní hodnoty 38,7 % televizního vysílání. (Hollywood Reporter)

Analýza: Průměrné ceny hlavních streamovacích služeb bez reklam vzrostly za rok téměř o 25 %, protože se streamovací společnosti snaží přimět uživatele, aby přešli na úroveň podporovanou reklamami. (WSJ)

Analýza: Bing měl v červenci celosvětově 1–3% podíl na trhu vyhledávání, stejně jako v lednu 2023, a to i přes přidání služby Bing Chat. Microsoft označuje nový Bing za úspěšný. Není se čemu divit, Bing stále neumí dobře vyhledávat a to, jakým způsobem Microsoft tlačí do vyhledávání AI, je krajně nepraktické. (WSJ)

Google spouští nové Centrum transparentnosti, které uživatelům umožňuje nahlásit škodlivý obsah, podat odvolání, přečíst si zprávy o transparentnosti a zásady produktů nebo služeb. (Google)

Mozilla: Podepište naši petici za to, aby Francie nenutila prohlížeče, jako je Mozilla Firefox, cenzurovat webové stránky. (Mozilla)

Netflix je zodpovědný za 15 % celosvětového internetového provozu. Nová zpráva od Sandvine odhalila aplikace, které jsou zodpovědné za největší světový internetový provoz. Nejvíce megabajtů, 14,9 %, připadá na Netflix, což podtrhuje popularitu streamovacích služeb. YouTube s 11,4 procenta není o moc pozadu. (Statista)

Netflix je zodpovědný za 15 % celosvětového internetového provozu
i Zdroj: PCTuning.cz
Netflix je zodpovědný za 15 % celosvětového internetového provozu

Stažení videa z YouTube by mělo spadat pod pojem „řádné užití“ stejně jako nahrávání hudby z rádia na kazetu. (HalvarFlake)


Hardware

Někteří uživatelé iPhonu 14 Pro si stěžují, že „maximální kapacita“ baterie jejich telefonu klesla po necelém roce již na přibližně 90 %. Apple uvádí, že baterie iPhonu jsou „navrženy tak, aby si při provozu za normálních podmínek zachovaly až 80 % své původní kapacity při 500 kompletních nabíjecích cyklech“. (9to5Mac)

Uniklé snímky odhalují Legion Go od Lenova, herní handheld s Windows 11, který zřejmě kombinuje funkce Steam Decku, Asus ROG Ally a Nintendo Switch. (Windows Report)

Pohled na studie, podle nichž LK-99 není supravodičem a za jeho supravodivost jsou zodpovědné nečistoty v materiálu. (Nature)

Vzpomínka na PDA Compaq iPAQ 3970 (PC Tuning)

HP bude čelit hromadné žalobě za to, že v případě nedostatku inkoustu dochází ke zneprovoznění tiskáren typu all-in-one. Společnost údajně vynucuje doplňování inkoustu pro úlohy, které nevyžadují tisk. (TechSpot)

A když už tu padlo HP: Nevěnujte pozornost portu USB za nálepkou „bez USB“.  HP prodává tiskárny „bez USB“, připojitelné „pouze“ přes WI-Fi. Ale USB tam je, schované za přelepkou. (The Verge)

Nová zpráva tvrdí, že by Apple mohl brzy ukončit výrobu Macu Pro (Digital Trends)

OnePlus Keyboard 81 Pro recenze: Vylepšená a plně sestavená mechanická klávesnice. Klávesnice OnePlus Keyboard 81 Pro ve spolupráci se společností Keychron přináší jedinečné spínače a klávesy na prémiovém hliníkovém rámu. (HowToGeek)

WD odmítlo odpovědět na naše otázky týkající se ztrácejícího se obsahu SSD SanDisk, píše The Verge. Vedoucí oddělení PR ve společnosti WD opakovaně odmítla odpovědět na otázky. Na WD již míří několik hromadných žalob. (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama