Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září

Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

4. 9. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Miliardový krach e-shopu Mamut. Trest smrti za příspěvky na Twittteru. BeFake místo BeReal. Spam na BlueSky. OpenAI uvádí na trh firemní ChatGPT

Reklama

Mezi vítězi Online Journalism Awards 2023 jsou The Washington Post, The Marshall Project, The Pudding, Honolulu Civil Beat a argentinský La Nacion. (OJAs)

Miliardový krach e-shopu Mamut způsobily fiktivní pronájmy. Bylo to letadlo, říká Kovářův spolupracovník Kimr. Miliardový tunel má prvky jako z detektivky: figurují v něm tajné e-maily, miliony korun v hotovosti v igelitových taškách, zmizelé smlouvy i zfalšované podpisy. (Hospodářské noviny).

Saúdskoarabský soud odsoudil k trestu smrti muže za jeho příspěvky na X a aktivity na YouTube, což je součástí rostoucího potlačování disentu. Jeho bratr je známým kritikem vlády. (AP)

Před kampaní skupiny za bezpečnost dětí Apple upřesňuje, proč upouští od skenování iCloudu na CSAM (dětské porno), a říká, že by to mohlo zamířit na „šikmou plochu s nezamýšlenými důsledky“. (Wired)


Internet, webdesign

WordPress.com nabízí registraci domény na 100 let za 38 tisíc dolarů, včetně spravovaného hostingu a nepřetržitého zákaznického servisu. Domény jsou obvykle omezeny na 10 let, ale nic vám nebrání si je rok co rok prodlužovat třeba i právě po onu stovku let. (Search Engine Journal)

Pohled na společnost Monotype, která vlastní většinu hlavních písem, jako je Arial a Helvetica, a služby FontShop a MyFonts. Podle designérů se z odvětví stává monopol. (The Hustle)

Konec světa Google. Po dvě desetiletí bylo vyhledávání Google neviditelnou silou, která určovala příliv a odliv online obsahu. Nyní je poprvé zpochybněn jeho kulturní význam. Nutno dodat, že The Verge se mýlí, že je to poprvé. Kvalita vyhledávání přes Google je problémem už několik let. (The Verge)

Similarweb a Data.ai: blokování zpráv v Kanadě mělo sotva vliv na používání Facebooku Kanaďany, což potvrzuje tvrzení společnosti Meta, že zprávy mají pro ni jen malou hodnotu. Očekávatelné, Facebook už před lety zcela potlačil organickou viditelnost médií (Reuters)

Mapy Google testují nový styl map inspirovaný mapami Apple. Není to navíc poprvé a ani teď to nevypadá, že by to mapové podklady zlepšilo v čitelnosti a použitelnosti. Zajímavý výlet do historie (Justin Obeirne)

Proč může být budoucnost digitálního místního zpravodajství malá, soustředěná a založená na e-mailu? Něco na tom bude. (PressGazette)


💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních, co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇


Hardware

Power On: Apple připravuje na příští rok modernizovaný iPad Pro s čipem M3, OLED displeji a novou klávesnicí Magic Keyboard s větším trackpadem. Nestane-li se zázrak a iPadOS se nepromění v plnohodnotný operačí systém, tak je to stále stejná nepraktická slepá ulička co se náhrady PC či notebooku týče. (Bloomberg)

Huawei v tichosti uvádí na trh telefon Mate 60 Pro za ~960 dolarů, aniž by o tom předem informoval a zveřejnil reklamy. Někteří investoři spekulují, že Huawei použil vlastní čip 5G. (Reuters)

Blackberry. Legenda. Mrtvá legenda.

Magic Leap oznamuje zákazníkům, že náhlavní souprava Magic Leap 1 AR, která byla uvedena na trh v srpnu 2018, a její aplikace „přestanou fungovat“ od 31. prosince 2024. (Upload)

Přijatá výzva: Vysokorychlostní dron s umělou inteligencí překonal světové šampiony v závodech dronů. Systém umělé inteligence „Swift“, navržený výzkumníky z UZH, porazil mistry světa v závodech dronů – výsledek, který se ještě před několika lety zdál nedosažitelný. (University of Zurich)

Může holub s 3TB flashdiskem překonat gigabitové přenosy ISP? Ano, holub je pro přenos dat rychlejší než gigabitový internet z optických vláken (Tom’s Hardware)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama