Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září

Konec světa Google. MAFRA prodána. Budoucnost médií stále nejistá #TYDEN 4. září | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

4. 9. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Miliardový krach e-shopu Mamut. Trest smrti za příspěvky na Twittteru. BeFake místo BeReal. Spam na BlueSky. OpenAI uvádí na trh firemní ChatGPT

Reklama

Sociální sítě

Radě pro dohled nad Metou trvalo 234 dní, než vydala rozhodnutí v případu podněcování k násilí, který se týkal Hun Sena.  Otázkou je, zda má smysl aby tento orgán vůbec existoval. Meta navíc rozhodnutí odmítla a nebude se jím řídit. (Platformer, The Hill)

Discord vyplašil uživatele oznámením, že jim pro neaktivitu smaže účet. Nebude, o dne později se omluvili za omylem odeslané e-maily.

Discord vyplašil uživatele
i Zdroj: PCTuning.cz
Discord vyplašil uživatele

Česká média (a podobné věci) na BlueSky? Moc jich tam není, takže neuškodí malý seznam. A také pokud víte o dalších, dejte vědět. Jste-li na Bluesky, tak účet vyhledejte podle jeho adresy – odkazovat se zatím moc nedá, je to stále uzavřené na pozvánky.

  • Dotekománie – @dotekomanie.cz
  • #tyden v anglické podobě – @tyden.bsky.social
  • Jan Kordovský – @korda.bsky.social
  • Filip Horký – @filiphorky.bsky.social
  • Daniel Dočekal – @danieldocekal.bsky.social

Včerejší internet neplatí. Přelomová regulace platforem je tady. Unijní regulace slibuje víc práv pro uživatele a otevírání platforem vědě. Konečně, píše Jakub Jetmar. (Médiář)

Meta zlikvidovala čínskou vlivovou kampaň, která začala v roce 2019 a zahrnuje tisíce účtů  na Facebooku, TikToku, X a dalších webech a je dosud největší podobnou kampaní. (New York Times)

Podívejte se na Kick, konkurenta Twitche spuštěného v roce 2022, který si získává přízeň tvůrců díky volnějším zásadám moderování a rozdělení příjmů na 95/5. (NBC News)

Pohled na friend.tech, nejnovější kryptoměnovou mánii, která se krátce stala druhou nejvýdělečnější platformou po Ethereu, než došlo k explozi botů a „spekulativních her“.  Nová platforma, která uživatelům umožňuje nakupovat a prodávat kryptoměnové tokeny spojené s influencery, jako je Grayson Allen, začíná po raketovém vzestupu skomírat. (Bloomberg)

X plánuje shromažďování biometrických údajů, pracovní a historie vzdělání. V rámci změny bude X využívat údaje pro bezpečnost a zabezpečení (mimochodem obvyklá výmluva snažící se vysvětlit zásadní zásah do soukromí uživatelů). Zaměstnání, historie vzdělání budou použity k doporučení zaměstnání. (Bloomberg, Insider)

Elon Musk říká, že uživatelé X budou moci uskutečňovat video a audiohovory bez telefonního čísla, ale nenabízí žádný časový rámec (Bloomberg)

X plánuje umožnit platícím uživatelům skrýt své lajky před ostatními uživateli a „před rozhraním X API“. Na účtech platících tak můžete přestat vidět záložku Likes/Lajky. Platící uživatelé už několik týdnů mohou skrýt i to, že jsou platící. (TechCrunch)

Spamování tam, kde je nebe modré. Nová platforma, stejné staré vylomeniny (Conspirador Norteño)

Americký okresní soudce dočasně zablokoval arkansaský zákon vyžadující souhlas rodičů s otevřením účtů dětí na sociálních sítích, který měl vstoupit v platnost 1. září. (AP)

YouTube nabízí tvůrcům druhou šanci, pokud poruší komunitní pravidla společnosti. Tvůrcům, kteří dostanou varování ohledně obsahu, bude umožněno absolvovat vzdělávací kurz, aby si mohli „udržet dobrou pověst“ na youTube. (Mashable, Google)


Startupy a ekonomika

Nansen: ~90 % PYUSD je drženo v peněženkách emitenta Paxos Trust, což naznačuje „nedostatek poptávky ze strany uživatelů kryptoměn“ po stablecoinu PayPal, který byl spuštěn 7. srpna. (Coin Telegraph)

Konec jedné éry: Netflix nabízí svým předplatitelům, kteří si půjčují disky DVD nebo Blu-ray poštou, poslední várku disků a až 10 filmů, které si mohou ponechat před ukončením služby 29. září. (New York Times)

Zoom CEO říká, že se zaměstnanci musí vrátit do kanceláří, protože na Zoomu nemohou být tak inovativní nebo se navzájem poznávat. (Insider)

Nielsen: za dva roky vzrostl počet streamovaných titulů v USA, Kanadě, Velké Británii, Mexiku a Německu o 39 % na 2,35 milionu a počet streamovacích služeb se zvýšil ze 118 na 167. Boom vyvolaný částečně díky bezplatným streamovacím službám podporovaným reklamou (Bloomberg)

OpenAI je na cestě k tomu, aby v příštích 12 měsících vygenerovala více než 1 miliardu dolarů z prodeje softwaru AI a výpočetní kapacity, která jej pohání. (The Information)

HP 3. čtvrtletí: tržby meziročně klesly o 10 % na 13,2 miliardy dolarů oproti odhadovaným 13,4 miliardy dolarů, tržby z osobních systémů meziročně klesly o 11 % na 8,9 miliardy dolarů a tržby z tisku meziročně klesly o 7 % na 4,3 miliardy dolarů; HPQ klesá o více než 5 %. (Constellation Research)

Kyberbezpečnostní gigant Malwarebytes propustil více než 100 zaměstnanců, protože se připravuje na rozsáhlou restrukturalizaci s cílem oddělit své obchodní jednotky zaměřené na spotřebitele a firmy. (TechCrunch)

Společnost Goldman Sachs využila fond vytvořený z čínských státních peněz k nákupu řady amerických a britských společností , včetně společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností, která poskytuje služby britské vládě (FT)

Anguilla je malé britské zámořské území, ale také správce domény .ai. Vývojář, který doménu spravuje, Bloombergu řekl, že by letos mohla vynést 30 milionů dolarů. Realisticky ale také třeba nulu, protože nikdo ve skutečnosti .ai doménu nepotřebuje pro ai projekty. (Insider)

Startup nabízející finanční infrastrukturu kryptografickým společnostem zkrachoval především proto, že nemůže získat přístup k fyzické kryptopeněžence s 38,9 milionu dolarů. Společnost si také nezapsala fráze pro obnovu, čímž si navždy zablokovala 
peněženku. (404)

Mediální skupinu Mafra a rádio Impuls kupuje investor Karel Pražák. Po deseti letech se Babišův Agrofert zbavuje dvou významných českých mediálních domů. (Médiář)


E-knihy a podcasty

Kniha je kniha je kniha – kromě e-knihy. V boji proti autorským právům k elektronickým knihám by měli autoři spojit své síly a požadovat, aby smlouvy stanovily, že elektronické knihy musí být knihovnám nabízeny za stejných podmínek jako papírové knihy. (The Nation)

Substack uvádí na nástroj poháněný umělou inteligencí, který podcasterům umožňuje vytvářet přepis jejich podcastových epizod a generovat video „audiogram“ ke sdílení na sociálních sítích. Umí i češtinu, mimochodem. (TechCrunch)

Goodreads je pro knihy příšerný. Proč s tím nemůžeme všichni přestat? Není úplně jasné, pro koho je služba určena a jakou funkci by měla plnit v rychle se měnícím literárním ekosystému. (The Walrus)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz,, Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama