Konečně konec roku: Good riddance, 2021!
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Konečně konec roku: Good riddance, 2021!

Konečně konec roku: Good riddance, 2021! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 12. 2021 10:26 60

Seznam kapitol

1. Máte? Nemáme! 2. Rok dezinformací 3. Rozum nás opouští 4. Žijeme sci-fi! 5. Pošahaný rok

Rok 2021 skutečně nepatřil mezi ty nejlepší, které jsme zažili. Konečně se blíží konec – a snad nejen konec roku, ale všech trablů, které nám přinesl. Tenhle rok se všichni chovají jako cvoci – a já si jen přeju, aby se vrátil klid, mír a soudnost.

Reklama

A s tím přichází úžasné téma informací a dezinformací. Velká řada lidí, kteří se zabývají konspiračními teoriemi, podle mě patří mezi extraverty, kteří by vše nejradši ukončili: Moc mrtvých kolem sebe nevidí, takže to je jasný podvod, spiknutí. A jak se teoretici nudí, tak se dívají na informace typu vývoj cen akcií Pfitzeru (NYSE:PFE), které po příchodu „viru neznámého původu“ vyskočily na dvojnásobek a z nějakých 30 USD před čtyřmi lety jsou skoro na 60 USD. Komplot!

Naštvaní spoluobčané tak šíří po sociálních sítích protesty, názory odbojné menšiny odborníků, vtipy, ale někdy i pravdivé věci, jako například výroky našich představitelů a institucí z minulosti. Lakonicky je nutno konstatovat, že ty se ukázaly často jako přehnaně optimistické a tváří v tvář vesele mutujícímu viru, který si stále putuje světem sem a tam, jako až úsměvně naivní.

Virus sám nám předvádí evoluci v praxi – a ukazuje, že protože je mutační rychlost závislá na velikosti populace a na počtu generací, může evoluce probíhat překvapivě rychle. Bohužel ne pro nás pozitivně překvapivě rychle, ale vysvětlujte to lidem, kteří ještě včera na evoluci nevěřili a tvrdili, že je vše neměnné ode dne Božího stvoření. Dnes – a to pro změnu překvapilo mě, jsou nezřídka právě tito lidé experty na mRNA spike proteinů a dlouhodobé důsledky vakcinace – nebo si to alespoň myslí.

Boj proti „dezinformacím“ pojímá naše vedení a vedení velkých sociálních platforem tak vážně, že se šmahem začalo označovat a cenzurovat, a to se kapku vymstilo, protože se ukázalo, že co byla včera dezinformace, může být dnes oficiální doktrína a naopak. Tak například zjišťujeme, že očkování nemusí chránit ani nás, ani ostatní, jak se říkalo, že jen zvyšuje odolnost těla při infekci a paradoxně může napomoct bezpříznakovému šíření. Dnes se bojuje o to, zda uznání protilátek má stejnou hodnotu jako očkování. Já bych řekl ano, ale v Americe věc došla tak daleko, že neočkované vyhazují z práce a také z armády.

Pointa je v tom, že se na začátku každý tvářil, že do všeho vidí – a málokdo upozorňoval na to, že evoluci nelze předvídat, je to mrcha hopsavá a že se cokoliv může kdykoliv zvrhnout. Kategorická prohlášení si lze dovolit jen u věcí, které přímo kontrolujete, ne u těch, které kontrolujete částečně a nebo vůbec, což jsou například nemoci. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama