Konečně konec roku: Good riddance, 2021!
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Konečně konec roku: Good riddance, 2021!

Konečně konec roku: Good riddance, 2021! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 12. 2021 10:26 60

Seznam kapitol

1. Máte? Nemáme! 2. Rok dezinformací 3. Rozum nás opouští 4. Žijeme sci-fi! 5. Pošahaný rok

Rok 2021 skutečně nepatřil mezi ty nejlepší, které jsme zažili. Konečně se blíží konec – a snad nejen konec roku, ale všech trablů, které nám přinesl. Tenhle rok se všichni chovají jako cvoci – a já si jen přeju, aby se vrátil klid, mír a soudnost.

Reklama

Problém je v tom, že komunikace se vedla od začátku špatně, chyběl strategický plán a také upozornění, že jde o nejlepší možný předpoklad a že se může změnit. Když se na to zpětně podíváme, nevypadá moc složitě prohlásit, že „cílem restrikcí je omezit růst infekce do příchodu vakcín – a po vakcinaci se situace přehodnotí“. Ne. Každý politik chce být jako Winston Churchill a mluvit o tom, že „chorobu zastavíme na plážích, v polích i v ulicích“ - jenže takové prohlášení má jen krátkodobý mobilizační účinek.

Viry ale rozhlasovým vysíláním nezastrašíte, můžete se jim vysmát na párty na Karlově mostě, udělat za nimi tečku, pak ještě jednu tečku, pak posilující třetí tečku – ale těm nanomrchám je to jedno. Ti, kteří vás zpočátku poslouchali, vám už nevěří, zvláště pokud to jsou extroverti a místo mechanismu působení se zajímají spíš o to, co tím asi sledují ti, kteří vás bombardují pozitivní propagandou.

No a tak se vláda pokusí rozjet kampaň o dezinformacích a o tom, jak proti nim bude bojovat, aby to v posledních dnech bojovníci proti hoaxům vylepšili o své vlastní hoaxy proti hoaxerům, čímž tomu náramně pomohli – to na ty pochybující betonově zabere. 

Pointa je v tom, že lidi jsou naštvaní, nařízení obcházejí, stejně si cestují, kam se jim chce a tím situaci nevylepšují. Ale není se čemu divit, tedy kromě těch, kteří si myslí, že to spraví tím, že očkování nařídí všem, což by možná šlo na začátku, kdyby všem vysvětlili, o co jde – a převzali na sebe zodpovědnost za komplikace, které to přinese postiženým, protože nějací vždy nutně budou.

Takže se nám to zvrhlo do bizáru, kdy pánové bojují za svobodu cestovat letadlem s tangy na nose anebo pošuky, kteří obtěžují lékaře. Zde nás rozum již zcela opustil a myslím, že nás nespasí nic, jen vyhasnutí epidemie. Celé je to příliš dada, než aby se s tím dalo dělat něco racionálního.

Rozum nás opustil ve více směrech, což pozoruji také při čtení zelených plánů Evropské komise. Názory lidí, kteří trochu chápou fyziku a energetiku, se dělí na ty, že 1) jim buď úplně mrdlo v hlavách, 2) nebo vůbec netuší, o čem to vlastně mluví či 3) jde o prázdné deklamace, ze kterých nebude nic. To, co tahle parta sepisuje na svých stránkách, trochu připomíná Asimovovu Nadaci, jenom se neodehrává v horizontu staletí, ale desetiletí.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama