Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku
i Zdroj: sifive.com
Zábava Článek Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku

Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 7. 2022 15:00 4

Seznam kapitol

1. Stanu se menším a ještě menším... 2. Velká žárovka s malým čipem 3. Otevřená revoluce 4. Komplexní zařízení na triviální věci 5. Obyčejné, a přitom šílené

Dnešek věnuji drobné, banální úvaze o naprosto běžné věci: Všimli jste si, jak se elektronika stále zmenšuje? Dělá to pořád, dělá to běžně – a pokud nezačnete vzpomínat, vlastně vám to přijde úplně normální.

Reklama

Mikrokontroléry jsou dnes všude. Každý rok se vyrobí více než 20 miliard mikrokontrolérů, to jsou 4 mikrokontroléry ročně na každého, včetně obyvatelů Severního Sentinelu, kteří stále úspěšně odrážejí jak technologickou civilizaci, tak evangelizační pokusy s lukem v ruce. 

Odhaduje se, že typická domácnost aktivně používá asi tak 50 mikrokontrolérů – a to se bavíme o době před nástupem IoT a dalších smart technologií!

Dnes přichází další revoluce – revoluce v podobě Open Source architektury RISC-V. Jde o revoluční počin proto, že všechny významné současné architektury jsou proprietární: x86 patří Intelu a AMD, architektura ARM zase společnosti Arm. Pokud chcete tyto architektury používat, musíte si je licencovat. Pravidla jsou různá, u ARM architektur obecně platí, že si je výrobce může upravovat podle svých představ, pokud to Arm schválí.

RISC-V vznikl před deseti lety v Berkeley původně jako ryze akademický projekt. Protože jde o Open Source, může každý architekturu vzít a využít ji typicky jako konvenční kontrolér pro nějaký exotičtější čip, například pro neuromorfní procesor anebo pro nějaký miniaturní SoC. Podle tech youtuberky Anastasie je RISC-V zásadní hlavně pro rozvíjející se technologické trhy, jako je Indie anebo Čína, které mají ambice vyvíjet vlastní technologie, ale bez licenční zátěže. Ale to si raději poslechněte sami!

Fakt, že se i nové a exotické architektury zmenšují, znamená, že se blíží doba, kdy je uvidíme v nových zařízeních. Také to znamená, že se blíží jejich masová výroba, která za normálních okolností zlevňuje produkty a činí je to dostupnějšími – tedy pokud je někdo systematicky nevykupuje. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama