Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku
i Zdroj: sifive.com
Zábava Článek Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku

Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 7. 2022 15:00 4

Seznam kapitol

1. Stanu se menším a ještě menším... 2. Velká žárovka s malým čipem 3. Otevřená revoluce 4. Komplexní zařízení na triviální věci 5. Obyčejné, a přitom šílené

Dnešek věnuji drobné, banální úvaze o naprosto běžné věci: Všimli jste si, jak se elektronika stále zmenšuje? Dělá to pořád, dělá to běžně – a pokud nezačnete vzpomínat, vlastně vám to přijde úplně normální.

Reklama

Nedávno se mi dostal do ruky balíček malých přehrávačů MP3. Ano, takových těch prťavých, velmi levných, které Applu nestojí ani za to, aby kvůli nim vstával z postele, takže jejich analog v podobě iPodu Shuttle terminoval – a běhejte si venku s Watch, šetřílkové!

Naštěstí Apple není jediný, kdo podobné věci dělá – a já s potěšením zjistil, že do litru seženete řadu velmi zajímavých a hudebně ucházejících přehrávačů, pokud tedy po nich nebudete chtít Hi-Res Audio a nebudete nad nimi ohrnovat nos se studiovými monitory. Levná sluchátka, levný přehrávač a alou do ven, na nákupy, se psem!

Při té příležitosti jsem zkoumal přehrávač Hyundai MPC501 – a najednou mi došlo, jak nadupanou věc vlastně za litr dostanete: Přehrává to všechny normální formáty, umí to zobrazit text, umí to zobrazit malý obrázek i video, dokáže to fungovat jako hlasový záznamník s nahrávkou až ve 256 kbit/s, má to rozšiřující slot na micro SD – a díky tomu, že to jede se sluchátky, to umí sluchátka používat jako anténu pro příjem FM vysílání.

A navíc: Ono to umí nejen přijímat FM, ale taky ho v těch až 256 kbit/s nahrávat! Takže když si oblíbíte nějaký cajdák, který rádia zrovna šroubují lidem do hlavy, můžete si ho v celkem obstojné kvalitě nahrát a vyplachovat si jím mozek sami. To je vážně hodně funkcí na tak malé peníze!

Když jsem tu věcičku srovnával se starým iRiverem H-140, došlo mi, že je to asi pětinový drobek, ale nabízí podobné funkce za přibližně desetinu toho, co kdysi iRiver stál. Akusticky to není totéž, iRiver má kvalitnější komponenty, ale funkčně je to hodně podobné. 

A celý ten pokrok je založen na tom, že drtivou většinu elektroniky dnes dokážeme srazit do jednoho čipu, který integruje jak SoC, tak i analogovou část pro práci s audiem. Ty ještě levnější přehrávače mají vlastně jenom SoC a trochu paměti flash – a to je celé. Pamatuji doby, kdy si známí stěžovali, že mají tak slabé PC, že na něm nemůžou MP3 poslouchat!

A vůbec, pamatuji i to, jak vypadaly tranzistorové počítače, které ještě neměly integrované obvody. Procesor Intel 4004 byla obrovská revoluce. Obrovská – najednou nebylo nutné navrhovat komplikované desky pro každé řešení, komplexita se dala schovat do kódu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama