Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku
i Zdroj: sifive.com
Zábava Článek Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku

Kouzlo miniaturizace: s nenápadnými čipy k obrovského pokroku | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 7. 2022 15:00 4

Seznam kapitol

1. Stanu se menším a ještě menším... 2. Velká žárovka s malým čipem 3. Otevřená revoluce 4. Komplexní zařízení na triviální věci 5. Obyčejné, a přitom šílené

Dnešek věnuji drobné, banální úvaze o naprosto běžné věci: Všimli jste si, jak se elektronika stále zmenšuje? Dělá to pořád, dělá to běžně – a pokud nezačnete vzpomínat, vlastně vám to přijde úplně normální.

Reklama

Čím dál tím složitější funkčnost v čím dál tím menším a dostupnějším provedení – no, když se tak ohlížím dozadu, přijde mi až neuvěřitelné, jak rychle jsme se pohnuli a že to stále pokračuje. Nemusí to být nutně běh za stále vyšším výkonem v duchu Moorova zákona, většině lidí bohatě stačí, že zařízení jsou levnější a chytřejší.

Většina komplexity je přitom před smrtelníky skrytá – a i když někomu vysvětlujete, jak složitý problém jsou dnes už běžné True Wireless špunty, je prakticky nemožné obejít se bez podobenství a bez analogií. I velmi přístupný výklad od Branch Education má více než sedmnáct minut – a to jenom velice klouže po povrchu! Dnes je komplexita věcí kolem nás taková, že jen málo lidí je opravdu chápe, doopravdy jim rozumí.

Dostali jsme se do bodu, že lidé, kteří oživují starý hardware, nahrazují mrtvé čipy řešeními na SoC, které jsou násobně výkonnější než zbytek železa – ale přitom je to nejlevnější a nejjednodušší cesta, jak emulovat mrtvý hardware. Je to prostě insane. 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama