Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie

Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 5. 2021 03:00 73

Seznam kapitol

1. Svobodná měna 2. Když nemáte problém přeplatit ostatní 3. Nekonečné zdroje 4. Žere to 5. Až jednou narazí…

Těžba kryptoměn nám sežrala všechny grafické karty nejen ze stávající, ale i z minulých generací – a jako by to nestačilo, nyní se těžaři pustili i do disků. Jejich obrovská nenasytnost po hardwaru ale není jediný problém – problém bude i jeho energetická spotřeba.

Reklama

S tím, jak se do těžby zapojují další, obtížnost úlohy stále narůstá – skoro stokrát za půl roku. Nárůst obtížnosti znamená nárůst spotřeby hardware i energie – a to je problém, protože to znamená, že jednoduše není žádný horní limit ani na výpočetní kapacitu, ani na spotřebu energie pro těžbu.

Další problém je v tom, že počet alternativních kryptoměn stále rychle roste a těžaři se na ně vrhají, protože u altcoinů je teoreticky nejvyšší šance na výrazné zbohatnutí, pokud je kupujete / těžíte v době, dokud to jde snadno. Úspěšných je jich zatím relativně málo, například litecoin anebo ethereum, osud dalších altcoinů je nejasný.

Nejasnost budoucnosti altcoinů ale vede k rozšiřování soutěže, kdy už spolu nesoutěží těžaři v rámci jedné kryptoměny, ale přidávají se další a další. To v podstatě znamená, že neexistuje žádná přirozená stopka současné situaci: Těžaři natěží, prodají kryptoměnu, do které investuje celý svět – a mají peníze jak na hardware, tak na další těžbu. Čím více těží a čím více roste kapitalizace kryptoměn, tím víc mají peněz na nákupy, což při omezené poptávce povede k růstu cen anebo kritickému nedostatku hardware.

K saturaci poptávky tak vlastně nedochází: Bod zvratu není u nějaké těžící kapacity, ale v momentu, kdy se těžba kryptoměn nevyplatí, což se netýká modernějšího a efektivnějšího hardwaru, ale právě toho starého a ojetého. Roky a roky tu máme tvrzení, že „to jednoho dne krachne a bazary budou plné levných karet“, což se naprosto neplní – nejen proto, že s růstem ceny kryptoměn se je vyplatí těžit prakticky na všem, na čem to jde, ale i proto, že těžaři hledají způsoby, jak starý hardware efektivně využít – a k tomu jsou ideální altcoiny.

Takže – jaká je předpověď stavu grafik na našich trzích? Mizerná. Hráči používají grafiky na to, aby se bavili, což nevydělává peníze. Těžaři na nich vydělávají – a mají peníze na nákupy. Výrobci se snaží udržovat ceny grafik na rozumné úrovni tak, aby si je mohli koupit, ale těžaři nabídnou mnohem víc. S tím, jak roste komplexita PoW úloh a počet altcoinů, roste stále více a více spotřeba hardwaru a nemá to žádné limity.

Grafiky dnes nejsou běžná komodita, která má přirozený bod saturace poptávky, naopak jsme na limitech produkce, což znamená, že cena poroste. A pokud poroste i cena kryptoměn, bude to těžařům šumák, takže hráči uvidí grafiky leda tak na ilustračních záběrech z těžebních velkotováren. A nejen to, můžeme reálně očekávat, že se grafiky stanou cílem zločinnosti, zatím se jenom pašují, ale jen otázka, až někdo začne vykrádat transporty a cizí těžební zařízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama