Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie

Kryptomining: Otázka dostupnosti hardwaru i energie | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 5. 2021 03:00 73

Seznam kapitol

1. Svobodná měna 2. Když nemáte problém přeplatit ostatní 3. Nekonečné zdroje 4. Žere to 5. Až jednou narazí…

Těžba kryptoměn nám sežrala všechny grafické karty nejen ze stávající, ale i z minulých generací – a jako by to nestačilo, nyní se těžaři pustili i do disků. Jejich obrovská nenasytnost po hardwaru ale není jediný problém – problém bude i jeho energetická spotřeba.

Reklama

A pak je tu ten další problém: Spotřeba energie. A to je velmi vážný problém, protože pokud nemá spotřeba výpočetní kapacity přirozený strop, nemá ho ani spotřeba energie pro těžbu. A to je problém, protože vynakládání energie na obtížné úkoly – jen protože jsou obtížné – je prostě mrhání zdroji. Můžete, pravda, využívat mining rig například jako přímotop a vyhřívat si s tím v zimě byt, jinak ale jenom produkujete odpadní teplo.

Energie nemáme zrovna přehršel – a spotřeba energie na těžbu kryptoměn začíná být problémová. Ne „významná“, to už dávno je – ale vyloženě „problémová“. BBC nás například už v únoru informovala, že „těžba bitcoinu spotřebovává více energie než Argentina.“

S touto informací přišli z Cambridge Centre for Alternative Finance – a ano, jedná se o odhad. Momentální odhady spotřeby bitcoinové sítě si můžete přečíst online na jejich stránkách – a také uvidíte graf, jak prudce její nároky rostou.

CBECI (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index) vychází z modelu Marca Bevanda z roku 2017 a stanovuje dolní a horní limit a také „nejlepší odhad“ s tím, že vychází z výpočetní kapacity sítě a bere v úvahu různý hardware, který se podílí na těžení. Marc Bevand na svém blogu rozebírá ekonomiku těžby – a je z ní patrné, že přestože s časem spotřeba elektřiny rostla, výnosnost těžení rostla díky ceně bitcoinu také.

Před lety se objevila informace, že čínští mineři se rozhodli koupit jadernou elektrárnu, k čemuž nedošlo, mimo jiné proto, že vláda chce mít takové operace pod kontrolou. V poslední době se ale mluví například o tom, že Ukrajina plánuje stavět velká miningová centra, která pro svůj provoz používají jadernou energii. To osobně považuji za projev zoufalství či šílenství – klasické štěpné elektrárny patří mezi neobnovitelné zdroje a palivo je pro ně, ve vesmírném měřítku, velice vzácné.

Jaderné elektrárny jsou důležité, protože při správném provozu představují poměrně čistý zdroj energie, jejich odpad se dá přepracovat a opakovaně vytěžovat. Vzhledem k tomu, že nejsou závislé na počasí a jejich palivo je kompaktní, představují velmi cenný záložní zdroj pro případ, že by se stal nějaký malér s obnovitelnými zdroji, jako je například výron koronální hmoty nebo sopečný výbuch.

Pro těžbu jsou naopak výhodné přebytky obnovitelné energie, jenomže těch není až tolik a i tam, kde měli těžaři určité výhody, jako například v Norsku, už párty skončila. Norsko mělo velké přebytky elektřiny z hydroelektráren, nicméně už před lety došlo ke zrušení daňových výjimek a od té doby Norsko střídavě podporuje a střídavě zavrhuje podporu těžby – na jednu stranu ví, že „to je nová ropa“, na druhou stranu taky ví, že to stojí spoustu zdrojů.

S tím, jak se do Evropy cpou zelené představy, na sebe nutně narazí nabídka elektřiny a poptávka po ní. A pak je pravděpodobné, že přijdou restrikce, protože podobně jako těžařům nevadí drahý hardware, nebude jim vadit drahá ani elektřina. Oni ji proměňují na odpadní teplo a peníze, ostatní lidé si s ní svítí či ohřívají oběd, což neprodukuje peníze. Stejnou krizi, kterou vyrobili těžaři v oblasti hardwaru, zopakují i s energií – jen to bude mít dopady na úplně všechny lidi.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama