Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu

Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu | Kapitola 18

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

1. 10. 2013 09:00 10

Seznam kapitol

1. Reinkarnace řady XPOWER 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. MSI Click BIOS 4 – popis grafického rozhraní 8. BIOS – další screenshoty 9. Software I. 10. Software II.
11. Testovací sestava a metodika 12. Benchmarky I. – paměťová propustnost 13. Benchmarky II. – Výkon procesoru 14. Benchmarky III. – Grafický výkon 15. Benchmarky IV. – Propustnost rozhraní 16. Spotřeba a Teploty 17. Měření napětí a přetaktování 18. Extrémní přetaktování s Intel Core i7-4770K 19. Závěrečné hodnocení

Dnes si důkladně prověříme nejnašlapanější základní desku s paticí LGA 1150 od MSI. Z87 XPOWER je vskutku povedená deska vhodná pro hráče, která je prošpikovaná OC funkcemi a osazena kvalitními komponentami. Navíc nabízí bohatou konektivitu a výbavu. Co více si přát? No, snad jen nižší cenu a lepší taktování operačních pamětí.

Reklama
Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Naši taktovací anabází zdaleka nekončíme, ba naopak. Čeká vás report z menšího maratonu, kdy jsme Z87 XPOWER prověřili v extrémních podmínkách, pro které byla stvořena. Ano, bavíme se opět o ždímání maximálního výkonu procesoru za pomoci tekutého dusíku. Před samotným laděním sestavy jsme museli základní desku pořádně zaizolovat. Pak už nic nebránilo na procesor nanést teplovodivou pastu a nasadit komín (POT) na procesor. Pokud vám je tato problematika cizí a chcete se dozvědět více, tak si můžete přečíst průvodce věnující se taktování s LN2 a všem jeho úskalím. Celé taktování probíhalo na optimalizovaných a ořezaných Windows XP SP3.

Jak si vedl prodejní kus procesoru Intel Core i7-4770K v extrémních podmínkách? Už při testování na „vzduchu“ bylo jasné, že se nepůjde o vyloženého rekordmana. Nicméně při podchlazení kapalným dusíkem (LN2) se nám z původně podprůměrného kusu křemíku podařilo získat průměrné, ne-li nadprůměrné výsledky. Při postupném ochlazování jsme narazili na coldbug (zhruba okolo -130 °C), který je společným rysem nových procesorů architektury Haswell. Teplotu jsem proto během benchmarkování drželi okolo -120 °C.

Přetaktování procesoru

Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

První hodinu jsme laborovali s napětím, kdy jsme museli sladit poměry vstupního napětí VCCIN a napětí VCore. VCCIN musí být vyšší zhruba o 0,5 V než VCore, jinak dochází k výtuhům sestavy, pokud se rozhodnete razantněji zvyšovat napětí procesoru. Díky umístění části regulace napájení přímo do procesoru se také stává měření napětí skrze monitorovací software (např. CPU-Z) krajně nepřesné a je nutné použít multimetr. S klesající teplotou procesoru totiž napětí roste a například z hodnoty VCore 1,5 V nastavené v BIOSu se rázem stává reálných 1,6 V i když software detekuje daleko nižší napětí (v běžných podmínkách však funguje vše na výbornou). Většinu úprav jsme prováděli z prostředí operačního systému skrze utilitu Command Center Lite, která byla vytvořena pro účely extrémního OC.

Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stěžejní položky napětí jsme nastavili následovně (v závislosti na benchmarku):

  • VCCIN Voltage: 2,3 - 2,5 V
  • CPU Core Voltage: 1,7 - 1,9 V
  • CPU RING Voltage: 1,45 - 1,55 V
  • CPU SA Voltage: +0,250 V
  • CPU IO Analog Voltage: +0,150 V
  • CPU IO Digital Voltage: +0,150 V

Nebudeme vás již dále napínat a podělíme se o dosažené výsledky. S dvěma aktivními jádry procesoru se nám podařilo dosáhnout maximální frekvence (validace) 6300,07 MHz. Kdyby deska měla přepínač (LN2 mód), který umožňuje rychlou změnu násobičů, tak věříme tomu, že bychom se dostali minimálně o 100 až 200 MHz výše. Další benchmarky jsme byli schopni projet na taktu od 5900 do 6100 MHz v závislosti na využití počtu jader a jejich náročnosti. Dosažené výsledky můžete detailněji prozkoumat na screenshotech níže (kliknutím se dostanete na HWBOT).

Maximální takt procesoru – 6300,07 MHz

SuperPi 1M – 5,844 s

SuperPi 32M – 5m 40,219 s

Hexus PiFast – 10,83 s

wPrime 32M – 3,828 s (8. místo)

wPrime 1024M – 120,749 s (7. místo)

Přetaktování grafické karty

Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po odladění sestavy zbyl i nějaký ten čas na grafické benchmarky. V nich jsme přetaktovali kartu Gigabyte 7970 OC na její samotnou hranici. Následně se nám po pár pokusech podařilo stanovit velmi dobrý výsledek v 3DMarku 2001. Nejedná se sice o celkově nejlepší (globální) skóre bez rozdílů použitých komponent, na druhou stranu jsme obsadili první příčku s grafickou kartou AMD Radeon HD 7970.

3DMark 2001 – 137 089 bodů (1. místo)

3DMark 2005 – 61 610 bodů

Přetaktování operačních pamětí

Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čím se Z87 XPOWER rozhodně nemůže chlubit, je přetaktování pamětí. Absence přednastavených profilů známých kitů sice zamrzí, ale zase to není tak stěžejní. Nicméně už při prvních pokusech přetaktovat DDR3 kit Kingston HyperX T1 2800 MHz na frekvenci 3000 MHz a výše jsme věděli, že je něco špatně. Na většině lepších základních deskách je totiž možné při volnějším časování dosáhnout bez problémů mety 3000-3100 MHz. Na některých OC deskách jsme neměli dokonce problém ani s taktem okolo 3300 MHz. Tady to není tak slavné a maximálně jsme z pamětí vymáčkli 2933 MHz. Na 3 GHz, které neodporují specifikacím, jsme ani po vyzkoušení celé řady BIOSů a kombinací nastavení nedosáhli. Kapalný dusík situaci nijak nezměnil. Z vývojového týmu MSI však máme pozitivní zprávy – a to, že se daný problém aktivně řeší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama