Lenovo Yoga 330-11IGM: test levného 2 in 1
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Lenovo Yoga 330-11IGM: test levného 2 in 1

Lenovo Yoga 330-11IGM: test levného 2 in 1 | Kapitola 7

Jakub Mokříš

Jakub Mokříš

22. 8. 2018 03:00 9

Seznam kapitol

1. Představení a obsah balení 2. Kvalita zpracování a design 3. Klávesnice a touchpad 4. Displej, zvuk
5. Výkon procesoru 6. Výkon GPU 7. Závěr

Zařízení 2 in 1 jsou docela populární především díky nízké ceně. Ačkoliv se výrobci obvykle chlubí tím, že v sobě nesou výhody tabletu i laptopu, jsou to pořád spíše ty laptopy, které lze občas využít jako takový trošku těžkopádnější tablet. Uvidíme, jak si povede Lenovo Yoga 330 se čtyřjádrovým celeronem N4100 a Windows 10 za osm tisíc.

Reklama

Výdrž na baterii

S přihlédnutím ke kompaktnosti a celkové přenosnosti tohoto 2 in 1 lze očekávat, výdrž na baterii byla pro výrobce jednou z priorit při návrhu a výrobě. Baterie jako taková není výměnná, takže taktika „koupím si dvě další baterku a můžu pracovat celý den z pláže“ zde uplatnit nepůjde. Výrobce bohužel ani neuvádí kapacitu vestavěného akumulátoru.

Výdrž ale není špatná. Jistě, nedosahuje nijakých špičkových hodnot, ale je dost vysoká na to, aby pokryla zhruba pět až šest hodin práce nebo prohlížení webu. A při maximálním jasu a logicky i zapnuté Wi–Fi. V syntetickém „Work“ testu PCMarku 8 dosáhla Yoga času 5:52. Dodám, že PCMark končí test, když nabití akumulátoru klesne pod 20 %. V praxi jsem tak neměl problém se dostat na čas kolem 6:30. Pohodlně zhlédnete i dva filmy a ještě budete mít velice solidní rezervu.

Závěr

Co říci závěrem? Lenovo Yoga 330 sice svoji práci odvede a to za poměrně slušnou cenu, na druhou stranu se výrobce nevyhnul několika kompromisům. Nejbolestivější je asi na poměry až extrémně malý disk. V případě využití na multimédia v tom spatřuji největší bolest celého 2 in 1.

Dalším, i když logickým kompromisem je osazení spíše úsporným hardwarem. Neočekávám, že by někdo měl s tímto Lenovem herní ambice, ale třeba na náročnější pracovní nasazení (z hlediska výkonu) je potřeba poohlédnout se jinde. Psaní delších textů zase dokáže znepříjemnit ne zcela povedená klávesnice, ačkoliv v tomto směru jsou dojmy vždy extrémně subjektivní a někomu třeba bude vyhovovat.

Nedostatkem, který rozhodně zmínit musím je tragická kvalita webkamery a vyloženě ošizené reproduktory. Videohovory možná velké procento ani nevyužije, ale většina mobilních telefonů je schopna vyluzovat lepší zvuk, než Yoga. Na nějaké sledování filmů je skutečně lepší připojit sluchátka, případně externí reproduktory.

Abych jenom nehanil, tak pozitivně mě překvapila zejména výdrž baterie. Ano, šest až sedm hodin pracovního nasazení s plným jasem není nic světoborného, ale vzhledem k cenovce jsem to čekal mnohem horší.

Za pozitivum bych označil i design a zpracování, který je spíše konzervativnější, elegantní a nepříliš výrazný. Navíc klouby displeje, což je obvyklá bolest levnějších zařízení, vypadají, že by mohly sloužit dlouho.

Celkově je Yoga 330 doporučeníhodná spíše pro nenáročné uživatele. Tenhle 2 in 1 totiž umí všechno, ale nic pořádně. Kdo nepotřebuje dotykový displej, podívá se jinde, ten, komu to naopak vyhovuje bude možná zaskočen (ne)kvalitou multimedálních schopností. Pro obchodního zástupce, případně nenáročného studenta by to ale mohla být překvapivě výhodná volba.

                                         

Lenovo Yoga 330-11IGM
KLADY
Lenovo Yoga 330-11IGM: test levného 2 in 1
i Zdroj: PCTuning.cz
Lenovo Yoga 330-11IGM: test levného 2 in 1
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Nízká cenaSlabší výkon pro náročnější úlohy
Vysoká výdrž baterieŠpatná kvalita zvuku
Solidní zpracováníPříšerná webkamera
Orientační cena s DPH: 7990 Kč

Za poskytnutí produktu do testu děkujeme společnosti Alza.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama