Média se v budoucnosti změní. Jak mohou přežít?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Média se v budoucnosti změní. Jak mohou přežít?

Média se v budoucnosti změní. Jak mohou přežít?

Michal Rybka

Michal Rybka

21

Seznam kapitol

1. Hypofritz 2. Ve službách společnosti 3. My jsme ti dobří 4. Až jim přebereme čtenáře...
5. Pro lepší zprávy za zeď 6. i proti adblocku... 7. Až budou followeři volit... 8. Do nové reality... anebo do muzea

Kauza The Wall Street Journal Gate – anebo PewDiePieGate, jak se nazývá častěji – stále probíhá. Na Bena Fritze se podařilo z jeho Twitteru vyhrabat řadu rasistických vtipů a zatímco si on stěžuje na těžký osud bojovníka proti antisemitismu, objevila se petice za jeho vyhazov z WSJ ze stejných důvodů, které uváděl proti PewDiePieovi.

Reklama

Tažení proti youtubovskému komikovi se mění v absurdní frašku. Navíc se objevilo nové slovo – hypofritz. Označuje „novináře či jiného pokrytce, který kritizuje ostatní za věci, které dělá on sám“. Celá záležitost začíná kompletně backfirovat – Fiverr nejdřív zablokoval jak fiverrového Ježíše, tak i Funny Guys, kteří se podobně jako PewDiePie stali obětí tří manipulativních novinářů z WSJ. Nicméně dnes je vše vyřešeno, jsou zpět a Funny Guys udělali video We Stand With PewDiePie, kde rozbalí nápis HypoFritz a okoření to poznámkou „Context matters, Ben!“

„Rasistická“ a „antisemitská“ videa, které PewDiePie po nátlaku tradičních médií stáhl, se znovu objevují v reuploadech a více a více lidí se může přesvědčit o původním kontextu a doslova neuvěřitelném způsobu, kterým ho média překroutila. S tím přichází další úder tradičním médiím, protože i ti, kteří se nezajímali například o politiku, začínají zjišťovat, že slova Donalda Trumpa o „fake news“ možná nejsou až tak nesmyslná.

S novinařinou se v posledních dvaceti letech stalo něco strašného. Pamatuji si zcela jasně, jak nám byla interpretována jako ideální novinařina ta neutrální, informovaná, odzdrojovaná, dávající prostor všem stranám, konfrontující, hledající pravdu. V podstatě šlo o formu detektivní práce, vždyť v thrillerech často najdeme spolupracující detektivy i novináře. All the President's Men (1976) je čistý thriller založený na skutečných událostech. Ano, když se podíváte na skvělé thrillery 70. a 80. let, je postava novináře nezřídka komplikovaná, ale pozitivní a respektováníhodná.

Média se v budoucnosti změní. Jak mohou přežít?
i Zdroj: PCTuning.cz

V té době měla média pověst „sedmé velmoci“, síly, která dokáže odstavit prezidenty a formovat dějiny. Představa ideální novinařiny, která přináší do společnosti pokrok a férovost a je ve své podstatě silou pozitivní, je ale idealizovaná. Nezapomínejme, že Joseph Pullitzer, který dal jméno Pullitzerově ceně, byl bulvární novinář. A William Radolph Hearst, významný americký nakladatel, stál za mediální kampaní, která dovedla Spojené státy do španělsko-americké války (1898) a málem změnil americkou demokracii na impérium koloniálního typu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama