Microsoft a hardware: Proč nemůžeme mít ty hezké věci?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Microsoft a hardware: Proč nemůžeme mít ty hezké věci?

Microsoft a hardware: Proč nemůžeme mít ty hezké věci? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 10. 2015 15:00 16

Seznam kapitol

1. Hardware má každý rád 2. Když se konstruktéři baví... a zákazníci ne 3. Superstůl, co zůstal jen na papíře 4. Xbox One... year later? 5. Developers, developers, developers... 6. Tak co, kdy se dočkáme?

Šestého října Microsoft představil Surface Book, opravdu impozantně vypadající hybrid mezi tabletem a notebookem, který lze úplně překlopit. Je to parádní kousek, nad kterým slintám a moc, moc bych ho chtěl vyzkoušet. Jenomže mám pocit, že to je další z předváděček věcí, které si nakonec u nás stejně nekoupíme.

Reklama

Ještě úžasnější byla schopnost detekovat reálné objekty a interagovat s nimi. Na videích můžeme vidět přenášení informace z a do mobilních telefonů, přenos fotek z fotoaparátu a to velmi, velmi jednoduše: Zařízení se položí na povrch stolu, stůl ho zadetekuje a namaluje kolem objektu „komunikační bublinu“. Vy prstem uchopíte dokument anebo fotku, přetáhnete ji do bubliny a tím se soubor zkopíruje. Fan-tas-tic-ké!!! Tohle není jenom dotyková obrazovka položená na ležáka, to je skutečně augmentované zařízení. Podle všeho se skutečně počítalo se zahájením výroby, což ukazuje i video připravené pro Popular Mechanics.

Bohužel Microsoft Surface (v podobě stolku) zůstal takový, jak byl představen – pouhý technologický demonstrátor. To obrovské zklamání! Přitom nejenom Microsoft, ale i další firmy počítají s tím, že jednou budou obrazovky všude kolem nás, že se doslova stanou součástí zdí (wallpaper displays). To ukazuje například i konceptuální video výrobce tvrzeného skla Corning, je to nádherná ukázka skleněné budoucnosti, kde jsme doslova obklopeni interaktivními panely. Nejúžasnější na tom je, že interaktivní povrchy nejsou nijak násilné, jsou naprosto přirozené.

Video od Corningu je to nejlepší technooptimistické scifi, které jsem za dlouhá léta viděl. Všechno vypadá „normálně“, nejsou to žádné šílenosti, ale přirozená vylepšení aut, telefonů, povrchů, zdí, pracovních stolů, které augmentovaně reagují na fyzické objekty. Architekturální sklo funguje nejen jako „vysoká scifi“ s inteligencí, ale také jako „přirozené vylepšení“, kdy dovoluje změnit stěnu na okno tím, že se mění propustnost povrchu. Teď si k tomu přidejte možnost pokrýt takové sklo průhledným solárním panelem – a máte špičkový budoucnostní materiál pro stavbu inteligentního domu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama