Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita?

Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 4. 2022 16:00 20

Seznam kapitol

1. Bav se a vytop si 2. Těžká váha 3. Ohřívač na ruce 4. Držet se při zemi? 5. Vysoký výkon za vysokou cenu

Nové grafiky míří se svou špičkovou spotřebou do míst, kde jsme zatím viděli celé počítače. Naproti tomu Apple vsadil na nejlepší poměr výkon na watt – je tohle cesta vpřed?

Reklama

Přestože se zmenšuje litografie i u desktopových a serverových komponent, narůstá spotřeba i u nich. Přicházejí nové specializované procesory, jako je nastupující serverové GPU Nvidia H100 „Hopper“ nazvané podle americké námořní důstojnice a IT vývojářky Grace Hooper. Používá se čipletová architektura, kdy paměť je propojená přímo s GPU, to má nové tenzorové jádro čtvrté generace a protože se pro AI počítá se snížením přesnosti vah ze 16 bitů na 8 bitů, narůstá výkon až šestkrát. Leč i zde nám narůstá spotřeba jednoho systému ze 400 wattů na 700 wattů. Je to škálovatelné řešení, takže Nvidia dokonce představila sestavu Nvidia EOS s celkem 4608 GPU, což ji dává celkový výkon 18 exaflops.

Za tím, o co se pokouší Apple dnes, je vlastně ten samý důvod, proč v roce 2005 přešel od PowerPC k Intelu a v roce 2020 opustil Intel ve prospěch vlastní architektury. Apple M1 je založen na čipletovém designu, kdy jsou všechny komponenty integrovány do stejného pouzdra, což je činí efektivně neupgradovatelnými, ale zároveň to přináší architekturální výhody, jako velmi krátké a velmi široké sběrnice a potenciálně též sendvičování čipletů nad sebe s ještě širší možností propojení.

Sendvičování, samo o sobě, nejenže neřeší problém s teplem, ale potenciálně ho zhoršuje. Apple M1 Ultra neumisťuje čiplety nad sebe, jen vedle sebe do jednoho pouzdra, což ale způsobuje vzájemné prohřívání komponent a vyžaduje to velmi efektivní chlazení. To, při rozborce nového Macu Studio, vypadá skoro až absurdně, zabírá dobře polovinu objemu celého počítače. Tohle řešení dovoluje celý computer-on-chip chladit jedním chladičem, ale i zde je při vši deklarované úspornosti a efektivitě chlazení problém. Nutno podotknout, že podle údajů Apple je maximální příkon systému 370 wattů, což při konstrukci počítače efektivně znamená, že to celé proleze jedním pouzdrem a odvede se to právě tím jedním chladičem.

370 wattů není málo, ale stále to může být třetina odběru, o které si řeknou výkonná PC. Při této spotřebě bych řekl, že cílem Apple je spíš udržet nároky na energii v přijatelných mezích a nabídnout dostatečný výkon tam, kde je ho opravdu zapotřebí, než se hnát čistě za hrubou silou. K tomu se přidává další faktor, kterým je legendární snaha Apple o optimalizaci na straně softwaru, která taky pomůže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama