Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita?

Moderní dilema u počítačů: Maximální výkon, nebo dobrá efektivita? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 4. 2022 16:00 20

Seznam kapitol

1. Bav se a vytop si 2. Těžká váha 3. Ohřívač na ruce 4. Držet se při zemi? 5. Vysoký výkon za vysokou cenu

Nové grafiky míří se svou špičkovou spotřebou do míst, kde jsme zatím viděli celé počítače. Naproti tomu Apple vsadil na nejlepší poměr výkon na watt – je tohle cesta vpřed?

Reklama

Pravda ale je, že přes všechny pokroky v integraci spotřeba pozvolna roste, což v kombinaci s nárůstem cen energií nepotěší. Evropa se dostala do situace, kdy na sebe upletla zelený bič – a s válkou na Ukrajině si celý problém zkomplikovala o závazky neodebírat plyn a ropu z Ruska, takže už dnes se vážně mluví o regulaci a o kvótách. Je tedy dost možné, že až se fyzikální zákony a ekonomická pravidla projeví naplno, vymyslí si někdo zase nějakou regulaci. 

Už před lety si politici vymýšleli nápady typu omezování výkonu motorů ve vysavačích, jako by vysávání huntovalo energetiku. Limity si začali vymýšlet i u fénů anebo u rychlovarných konvic, protože zřejmě nedávali pozor ve fyzice a nechápou, že na uvedení vody do bodu varu potřebujete vždy stejné teplo a snížení spotřeby konvice pouze povede k prodloužení doby ohřevu, nikoli k úspoře energie jako takové. 

I v tomto kontextu jde o nesmysly, protože stejně jako energetickou síť nesloží nadměrné vysávání, ji nesloží ani nadměrné vaření kafe. To, čeho by si vizionářské mozky mohly povšimnout, je ale fakt, že u počítačových komponent se regulací skutečně dá dosáhnout úspor, protože výkon neroste lineárně se spotřebou a úspornější komponenty skutečně nabízejí o něco efektivnější poměr výpočetního výkonu na watt. 

S tím, jak si začnou evropští Zelení plnit své sny o elektromobilitě, se nepochybně vynoří další potřeba pro úspory. A protože odpor při zákazu žárovek a omezování výkonu zesilovačů byl poměrně malý, dost možná to zkusí i u regulace anebo přímo u zákazu výkonných komponent. 

Nechci strašit, ale jak tak pozoruji vývoj situace, jeví se mi to jako stále pravděpodobnější možnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama