MSI GE66 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GE66 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu?

MSI GE66 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu? | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 7. 2020 03:00 24

Seznam kapitol

1. Herní notebook za 69 000 Kč! 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GE66 Raider – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GE66 Raider – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro 7. Klávesnice, chlazení a teploty
8. Baterie, výdrž a spotřeba 9. Výkon procesoru (Intel Core i7–10875H) 10. Testy herního výkonu (RTX 2070 Refresh) 11. 240 Hz LCD ve hrách 12. Nechte GPU RTX dělat práci za CPU 13. Závěr

Počítač v dnešním testu si odnesl v mnoha recenzích titul herního notebooku roku. Ve své cenové kategorii opravdu nemá konkurenta. Vše je buď slabší nebo dražší. Cena samozřejmě není nízká, nabízí za ní ale 8 jader CPU, výkonné GPU a 240 Hz herní LCD.

Reklama

240 Hz LCD ve hrách

V dnešní době je velice moderní mít LCD displeje s vysokou obnovovací frekvencí. Je prokázané, že vyšší obnovovací frekvence panelu přináší plynulejší hraní, lepší zážitek a také je šetrnější k vašim očím. Standardem se stává 144 Hz, což je dle mého rozumný kompromis. Vše nad tuto hladinu jsou jen marketingové hlouposti, dle rčení: "čím víc pruhů, tím víc Adidas". Nezvládne je totiž žádná grafika na trhu, takže k čemu vlastně jsou.

Abychom mohli plynule provozovat 144/240/(300) Hz panel, je nutné aby GPU dokázalo produkovat plynule fps nad tyto hodnoty. V případě našeho panelu v notebooku s parametrem 240 Hz, je potřeba průměrná fps nad 250. Ideálně. Když se podíváme do předešlé kapitoly na hodnoty fps, je jasné, že to nebude snadné dosáhnout. S plnými detaily to jistě nepůjde. U všech her, snad kromě PUBG, CS: GO a Fortnite budete muset snížit detaily na minimum. V tento okamžik ale takové hraní ztrácí smysl, je lepší hrát graficky hezkou hru na 80 fps nebo hru bez detailů na 250 fps? Co je lepší? Odpověď nechám na každém z vás.

Náš testovaný notebook má 240 Hz panel bez G-Sync, tedy pracuje pouze v režimu 60 Hz a 240 Hz. Jiné volby nejsou. Během hraní na 240 Hz panelu při nižších fps vznikají negativní efekty jako tearing a další. To tady bohužel nelze nijak zásadně eliminovat, hráč se s tím musí smířit. Nelze hrát na konstantních fps, jejich hodnoty jsou vždy variabilní. Zdali zvládne GPU RTX 2070 Refresh produkovat 240+ fps v dnešních hrách si řekneme nyní:

MSI GE66 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vysoká fps a vysoké frekvence panelů se hodí právě pro určité hry a není žádné překvapení, že právě jen v nich dnešní karty takové vysoké hodnoty dokáží generovat. Škoda jen třeba DOOM Eternal, jemu by 240 fps také slušelo, možná s další generací grafik. Velká většina her ani na nejnižší detaily nedokáže poskytnout tak vysoká fps ve spojení s RTX 2070 Refresh. 240 Hz panel je tedy zbytečný, 144 Hz by byl využit lépe. To ale dnes už nikoho neohromí, 240 Hz vypadá lépe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama