MSI X410 - tak trošku přerostlý netbook
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI X410 - tak trošku přerostlý netbook

MSI X410 - tak trošku přerostlý netbook | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 11. 2009 02:00 16

Seznam kapitol

1. MSI X410 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže baterie 11. Vyhodnocení a závěr

Před týdnem jsme testovali Asus UL30 neboli tenký 13" počítač osazený plnohodnotným procesorem Core 2 Duo a cenou okolo 20 tisíc. Zcela jistě šlo o notebook. Dnes tu však mám o palec větší MSI X410, který je osazené pomalým, avšak úporným procesorem Athlon Neo a i svojí cenou odpovídá spíše netbooku. Ano, přivítejte v testu obří netbook.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

O zvuk se v případě tohoto malého notebooku starají dva maličké reproduktory, které jsou umístěné pod přední hranou počítače a jak bývá u notebooků těchto velikostí a cen zvykem, nehrají zrovna špičkově. Zejména při vyšších hlasitostech a frekvencích se objevuje nepříjemné praskaní, vespodu zase úplně chybějí basy. Pokud potřebujete pouze reprodukci k ozvučení například videa na YouTube, repro ještě postačí, ve všech ostatních případech však určitě investujte do sluchátek.

Chlazení - provedení

MSI X410 - tak trošku přerostlý netbook
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Dovnitř počítače jsem se bohužel nedostal a nemohl jsem tudíž udělat fotky chlazení. Systém chlazení by se však neměl nijak výrazně lišit od jiných přenosných počítačů a aktivně chlazen je v testovaném stroji od MSI pouze procesor a čipset. Od těch se odvádí teplo na malý pasiv, který je profukován ventilátorem. Ten, ač tomu možná ani nebudete věřit, vyfukuje teplo skrz přední hranu směrem na uživatele. Kdo tohle vymyslel, měl by být potrestán...

V klidu

V zátěži

Procesor 34 °C 65 °C
Pevný disk 32 °C 36 °C

Zatímco k teplotám nemám žádné výhrady a ve světě přenosných počítačů patří spíše k těm nižším, se zahříváním šasi je to horší. I to je totiž věc, na kterou v MSI zřejmě úplně nemysleli a šasi se zahřívá v místech, odkud odchází vzduch z počítače, tedy tam, kde máte opřené levé předloktí. To vás bude při delší práci nepříjemně otravovat.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Už při nenáročné práci mne notebook nepříjemně překvapil svým hlučným ventilátorem. Ten je slyšet i ve chvílích ticha přes den a jeho zvuk není zrovna příjemný, o čemž se přesvědčíte zejména při práci večer v posteli. Je to vcelku škoda, protože počítač s takto nízkým odběrem by jistě mohl být podstatně tišší, což ostatně při nenáročné práci dokázaly i mnohé herní stroje.

Hraní počítačových her

V dlouhodobé zátěži ventilátor ještě přidá na otáčkách a jeho hluk se stává opravdu nepříjemným, a to i při běžném denním provozu. Ventilátor nepříjemně hučí a soustředit se při jeho zvukovém projevu chce trochu cviku, ještě o něco horší je to samozřejmě v klidu večer či při noční práci.

Záruka

MSI dává na notebooky standardní dvouletou záruku s tím, že notebook dáváte do servisu, který má na opravdu 30 dní. Nic jako možnost záruky krytí náhodná poškození, oprava na místě či prodloužení záruky na více let společnost nenabízí. Alespoň malým plusem je to, že servis si odvoz notebooku po oznámení reklamace zajistí na vlastní náklady.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama