Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 2. 2019 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod a pohled do minulosti 2. Příběh 3. Dojmy z hraní, herní doba 4. Nastavení grafiky a výkon 5.  Odemykatelné bonusy 6. Závěr

Recenzenti z celého světa na něj pějí ódy. Je na steamu třikrát populárnější než předchozí sedmička. V prvním týdnu prodal 3 miliony kopií. Je prvotřídně optimalizovaný. Své původní verzi nedělá žádnou ostudu. Jeho hraním se vystavujete riziku zešílení a stavům duševní úzkosti. Mohl být remake legendy vůbec lepší?

Reklama

Nenechal jsem se zlákat demoverzí a trpělivě čekal na verzi plnou, které můžu poděkovat za likvidaci podstatného podílu buněk mé šedé kůry mozkové. Toho stresu a nervů, kterého se mi kvůli hře dostalo, bylo totiž více než dost. Capcom jednoduše po skvělé sedmičce dokázal opět vytvořit luxusní hororovou atmosféru.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Před instalací a spuštěním hry jsem si ještě naposledy posteskl, že se autoři rozhodli pro změnu a nezachovali původní statické kamery, ale použili již zavedený pohled třetí osoby. Prvních minuty hry mne však přesvědčily o tom, že právě tohle provedení je pro hru jako dělané. Díky inovací tohoto pohledu, kameře těsně za ramenem, působí úzké uličky opravdu stísněně – úžasný zážitek pro klaustrofobiky.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Hra nabízí tři obtížnosti. Obtížnost pro lamy se nazývá Assisted, přidává aim assist, automatické doplňování zdraví a slabší nepřátele. Standard je normálním režimem a v režimu Hardcore můžete ukládat pouze s inkoustovou páskou, je vypnutý autosave a nepřátele jsou silnější. Ze tří možností jsem si vybral zlatý střed. Už začátek hry, který se odkazoval na původní verzi, mne ohromně potěšil. A jakmile jsem prošel do policejní stanice, pocit blaha se ve mně umocňoval. Vstupní hala se příliš od originálu nelišila a všechno ostatní jsem za těch dvacet let beztak zapomněl.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Další drobné rozdíly jsem tedy absolutně pohlcen atmosférou hry neřešil a užíval si každičký moment. Na detaily jsem vzpomínal až ve chvílích, kdy jsem řešil podobné problémy nebo nacházel stejné věci jako z původní hry. A po pár incidentech, kdy jsem díky kameře neměl šanci vidět za roh tmavé chodby, kde mě nejednou překvapila zombie sápající se po mém krku, vydávající zvuky podobné anglickému slovu „you“, jsem věděl, že jsem si remake absolutně zamiloval. Se srdcem a jinými útvary v kalhotech jsem se tak vydával do útrob infikované policejní stanice a srdce mi tlouklo na poplach před otevřením kterýchkoli dveří v tomhle domě hrůzy. A to byl teprve začátek.

Díky zachovanému principu inventáře jsem byl jako ryba ve vodě. Míchání různých druhů bylin do léčivých substancí mi nebylo cizí, stejně tak výroba různých druhů munice. Návody, které jsem na policejní stanici nalezl, mi osvěžily paměť a já si tak vzpomněl na recepty na různé náboje a na vlastnosti různobarevných léčivých rostlin.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Chvilku jsem si zvykal na mapu, která je skvělým klíčem při řešení všech možných záseků. Zvýrazňují se na ní totiž zámky zamčených dveří a věcí, kolem kterých jsem proběhl a zapomněl na ně nebo je nevzal kvůli plnému inventáři. Jednoduše místnosti, kde je třeba něco udělat, případně je možné zde něco sebrat, zůstávají červené, ostatní jsou přebarveny do šeda. Během prvních průchodů tedy doporučuji mapu hojně využívat. Zamrzí snad jen absence složitějších puzzlů – všechny hádanky mají poměrně rychlé řešení.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten pravý stres, zoufalství a beznaděj přišly zhruba po první odehrané třetině prvního průchodu. Po prvním setkání s Tyrantem, panem X, začala hra nabírat obrátky a udržovala mne v permanentním stresu. Tyrant je totiž takové dvou a půl metrové hova… monstrum v černém plášti a klobouku, které si pro vás prostě jde a nezastaví se před ničím. Ani vy nemáte šanci ho permanentně vyřadit. Musíte prostě utíkat. K tomu si přičtěte pouhých pár extra nábojů mimo zásobník a poslední zbytky léčivých rostlin v inventáři a získáte o atmosféře poměrně jasnou představu. Jste prostě v koncích, srdce vám tluče jak o závod a vy se modlíte, abyste během šíleného útěku nenatrefili na další nemrtvé, kteří by vás při nejlepším mohli pouze zpomalit. Nemluvě o dramatické hudbě, která v případě setkání s Tyrantem dokonale podkresluje depresivní situaci.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Jasně, existují blázni, kteří se o tuhle atmosféru cíleně ochudí rychlými průchody nebo tu hru prostě dostatečně nežerou. Já jsem si naopak chtěl návrat legendy užít se vším všudy. Šel jsem tak po veškerých zamčených skříňkách a objektech. Pomalé tempo hry úzkostlivé pocity z celé hry dokonale podtrhovalo. Odrazilo se to také na herní době prvního průchodu. Leonův scénář jsem zvládl za osm hodin, nebýt dvou zásadních záseků, dokončil bych hru o hodinu dřív. O tom, kolik stresu jsem si zažil, svědčí i veliké množství savů – viz screenshot níže.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti tomu čerstvě odemčený druhý průchod – 2nd run s Claire – jsem zdolal zhruba za pět hodin. Pravda, trochu jsem tentokrát gameplay šidil a vzhledem k tomu, že jsem si dost věcí pamatoval jsem se snažil běžet přímou linkou. To se mi jakž takž dařilo v policejní stanici, v pozdějších fázích hry jsem byl ale podobně ztracen jako v prvním případě.

Vězte však, že nejrychlejší průchody celou hrou čítají zhruba hodinu. Honza Olejník z Retro Nation se před dvěma dny na svém Facebooku pochlubil svým osobním rekordem dvou hodin a dvaceti minut na zdolání Leonovy kampaně při Hardcore obtížnosti. Takže ano, při troše štěstí a cviku to slušně zvládne i (téměř) normální smrtelník.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr této kapitoly bych rád zmínil bonusové minihry. Ty v současné době dostupné se nazývají 4th Survivor a Tofu Survivor. Jedná se defacto o dva totožné speedruny, které se dají zvládnout během deseti minut. Respektive se dají dohrát po pár tuctech neúspěšných pokusů a rozmlácených klávesnic. V obou případech máte značně omezené zásoby a musíte herní postavu dostat k helikoptéře. V prvním zmíněném hrajete za Hanka, člena speciální jednotky Umbrelly.

V tom druhém jdete stejnou cestu, hrajete ovšem za kostku Tofu. Ano, čtete dobře. Hrajete za náhražku masa s policejní čepicí, kterou si anorektické ženy ve jménu honby za dosažením hustoty nižší, než vzduchu cpou vesele do zeleninových salátů. Když vás během průchodu chytí zombie, tak z vás vždy kousek odkousnou. Průchody musíte mít zmáknuté na takovou úroveň, aby se vás nemrtví pokud možno ani nedotkli.

Capcom již oznámil, že 15. února vyjdou navíc tři bonusové úrovně s názvem „The Ghost Survivors“. Ty budou vyprávět příbehy lidí, kteří neměli takové štěstí a epidemii nepřežili.

Nejlepší remake všech dob: Legenda Resident Evil 2 je zpět
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama