Novinka zvaná „fake news“ aneb o dlouhé historii lži ve službách „dobra“
i Zdroj: depositphotos
Zábava Článek Novinka zvaná „fake news“ aneb o dlouhé historii lži ve službách „dobra“

Novinka zvaná „fake news“ aneb o dlouhé historii lži ve službách „dobra“ | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 7. 2022 09:30 9

Seznam kapitol

1. Falešné zprávy 2. Za dobrou věc 3. Lepší než pravda 4. Hlavně nenápadně 5. Zpátky ni krok

O tom, kdo vynalezl falešné zprávy neboli fake news, se vede spor mezi Donaldem Trumpem, BuzzFeedem a organizací First Draft. Předtím všichni říkali jen pravdu, zvláště významné osoby a politici. Ne, dělám si srandu, lže se od nepaměti – a ve velkém rozsahu!

Reklama

Když studujete válečnou propagandu z první světové, tak vidíte, jak se z naivní a hravé, jako například psa močícího na německou Pickelhaube, stává něco děsivého, skoro démonického. Už prostě nešlo přestat: Následovaly nálety vzducholodí na Británii, blokáda, ponorková válka, plyn, plamenomety, tanky, vyvolání bolševické revoluce – a nakonec zavlečení Ameriky do konfliktu a kolaps Německa, který založil dost hořkosti na to, aby do ní vzteklý kníratý magor zasel semena pro další, ještě horší válku.

The Pickelhaube was often used in propaganda against the Germans as in this World War I poster (Harry R. Hopps; 1917).
By Harry Ryle Hopps - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs division under the digital ID ds.03216 This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, Link

A nemějte pochyby o tom, že na tomhle průběhu věcí měla propaganda a lži o německých zvěrstvech svůj podíl. Ne že by se Němci nechovali bezohledně, ale právě jejich démonizace vedla k tomu, že pro britské ani francouzské politiky prostě nebylo politicky přijatelné vyjednávat o míru dřív, než to celé sežralo deset milionů mrtvých. Kampaně se ve středověku přerušovaly každou zimu, což dávalo jistý time-out k jednání a k rozhodování o tom, jestli se bude pokračovat anebo se obě strany dohodnou. V moderní válce do sebe skončily obě strany zakousnuté a prostě se nikdo nedokázal pustit.

A to je největší nebezpečí fake news a propagandy: Ne v tom, že někdo jiný lže vám, ale že vy sami se zamotáte do své vlastní propagandy tak, že se z toho už nedá dostat ven, že prostě musíte jít jenom dopředu až do hořkého konce, i když je jasné, že už jste dávno v bodě, kdy byste prostě měli začít jednat. 

Někdy si říkám, že ti staří byli možná soudnější, než jsme my: Pustili se do tažení, rozbili si držky, zjistili, že jsou na tom zhruba stejně, tak dohodli mír a šli domů s tím, že si každý popsal zdi prohlášením, že právě on vyhrál. A tím to skončilo, vytvořil se status quo, nikdo nevedl mnohaletou a krutou kampaň až do úplného vyvrácení Chattuše anebo Théb. 

Teď je to jiné. Teď se z informací a dezinformací stává plnohodnotná zbraň, stává se z ní něco, čemu se nelze vyhnout – a bude se regulovat, protože koneckonců my jsme tu od toho, abychom propagandu konzumovali, ne abychom ji zpochybňovali či šířili fake news, ať už to znamená cokoliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama