Novinky od Apple. Netflix prý roste. Krypto v USA pod palbou #TYDEN ~ 12. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Novinky od Apple. Netflix prý roste. Krypto v USA pod palbou #TYDEN ~ 12. června

Novinky od Apple. Netflix prý roste. Krypto v USA pod palbou #TYDEN ~ 12. června | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

12. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Analogový počítač. Optimismus ohledně AI. Diablo IV je venku a vypadá skvělé. Pražský NFT fuckup, kdo to zaplatí? RIP Apollo. Microsoft dostal pokutu. MOVEit hack

Reklama

Umělá inteligence

Dobré vědět: ChatGPT a konkurenční chatboti jsou výrazně méně schopní v jiných jazycích než angličtině, což prohlubuje diskriminaci neangličtinářů. V praxi si můžete pomoci tím, že budete dotazy pokládat v angličtině, nebo „i v angličtině“ pro kontrolu. Co ale nejde řešit, je nedostatek naučených materiálů v okrajových jazycích, kam ostatně patří i čeština. (Wired)

Zabil AI dron při simulaci svého operátora místo nepřítele? Nezabil. Výmysl, proměněný ve fake news nezodpovědnými médii. (Cory Doctorow)

„Plukovník Hamilton přiznává, že se ve své prezentaci na summitu FCAS 'špatně vyjádřil' a že simulace 'dronu s umělou inteligencí' byla hypotetickým 'myšlenkovým experimentem' zvenčí, založeným na pravděpodobných scénářích a pravděpodobných výsledcích, nikoli skutečnou simulací USAF v reálném světě,“ uvedla v e-mailu pro Motherboard organizace Royal Aeronautical Society, kde Hamilton o simulovaném testu hovořil.

Falcon LLM je pravděpodobně nejlepší a nejrozsáhlejší open source LLM. (Falcon LLM, Bhasker Gupta)

Open source LLM
i Zdroj: PCTuning.cz
Open source LLM

CNET slibuje, že že žádné články nebude zcela vytvářet s pomocí AI a praktické recenze a testování produktů budou provádět lidé. Také nebudou „prozatím“ zveřejňovat obrázky a videa vytvořená pomocí umělé inteligence. Nutno dodat, že pravidla vznikla až poté, co si CNET trochu naběhl, takže aktuálně aktualizovali desítky článků vytvořených AI. (CNET)

Optimismus ohledně AI roste s tím, jak ji využívá stále více lidí, vyplývá ze zprávy BCG. 46 % zaměstnanců alespoň jednou „experimentovalo“ s generativní umělou inteligencí. 26 % respondentů uvedlo, že generativní umělou inteligenci používá několikrát týdně. (Venture Beat)

Google DeepMind AI vyvinula nové algoritmy třídění v jazyce C++, které jsou až o 70 % rychlejší. Také našla způsob, jak zrychlit klíčový algoritmus používaný v kryptografii o 30 %. Nutno dodat, že něco takového od ChatGPT čekat nemůžete, byť se najde dostatek „odborníků“, kteří to budou schopni tvrdit (MIT Technology Review)

Jak se lidí napříč světe dívají AI? Odpovědi na otázku, zda produkty a služby využívající umělou inteligenci mají více výhod než nevýhod ve vizualizaci. Česko nehledejte. (Visual Capitalist)

Vědci z Kansaské univerzity tvrdí, že s 99% přesností odhalují akademické výtvory ChatGPT. Snaha vytvořit řešení detekující, zda text je výplodem AI, se prozatím míjí úspěchem, nedaří se ani Open.AI, které tvoří vlastní nástroj. V tomto případě jde nicméně o využití pro akademické texty, ne o obecnou detekci. (Gizmodo)

Umělá empatie: temná stránka terapie pomocí chatbotů s umělou inteligencí: V posledních měsících mnoho začínajících firem zabývajících se duševním zdravím slibuje tolik potřebnou úlevu pro vyhořelé zaměstnance. Humbuk kolem generativní AI předvídatelně inspiroval i některé z nich ke zkoumání toho, jak by chatboti mohli pomoci léčit deprese a zlepšit duševní zdraví uživatelů prostým poskytováním empatických konverzací. (CyberNews)

„Čína má jedny z nejlepších talentů v oblasti umělé inteligence na světě,“ řekl na konferenci v Pekingu CEO OpenAI Sam Altman. Volá po spolupráci s Čínou v boji proti rizikům spojeným s umělou inteligencí (WSJ)

Microsoft přidává hlasový režim do Bing Chat na počítači a umožňuje uživatelům klást otázky hlasem v angličtině, japonštině, francouzštině, němčině a mandarínštině. (The Verge)


Software

Microsoft v letošním roce ukončí Cortanu ve Windows 11 a Windows 10. Ne že by tedy v Česku někdy Cortana byla použitelná. A že by snad někomu vůbec mohla chybět. Microsoft samozřejmě doufá, že se mu místo Cortany podaří nasadit napojení na ChatGPT. Tedy něco jako Windows Copilot (Microsoft, Windows Central)

Nový MacOS ponese název Sonoma. S podporou widgetů na ploše a spořičů obrazovky, aktualizace Safari, webové aplikace v Docku. (The Verge)

macOS Sonoma
i Zdroj: PCTuning.cz
macOS Sonoma

Apple představuje tvOS 17 s přepracovaným Ovládacím centrem, způsobem, jak najít dálkový ovladač Apple TV pomocí iPhonu a aplikací FaceTime, která využívá fotoaparát iPhonů. (9to5Mac)

Apple vydává sadu nástrojů pro portování her založenou na open-source platformě Wine, která převádí DirectX 12 do Metalu 3. Potenciálně velký krok pro hraní na Macu (9to5Mac)


Mobilní aplikace

Apple oznamuje iOS/iPad OS 17. Očekává se, že dorazí letos na podzim (The Verge)

  • Nová funkce „Namedrop“ umožňuje sdílet kontaktní informace přiblížením dvou iPhonů k sobě (Tech Crunch)
  • Apple mění spouštěcí frázi „Hey Siri“ na pouhé „Siri“ (The Verge)
  • Apple iPadOS 17 přidává personalizovanou zamykací obrazovku a interaktivní widgety (The Verge)
  • Apple přináší na iPad aplikaci Zdraví (The Verge)

Journal je nová aplikace společnosti Apple pro psaní deníčků pro iOS. Desítky let stará myšlenka s nespočtem pokusů. Nikdy se reálně neuchytila. (The Verge)

Apple odhaluje novou funkci Standby, která mění zobrazení iPhonu ve vodorovné poloze a při nabíjení. iPhone tak může sloužit jako stolní hodiny (MacRumors)

Apple odhaluje novou funkci Standby
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple odhaluje novou funkci Standby

Ve WatchOS 10 se vrací widgety pro Apple Watch (Tech Crunch)

ChatGPT přichází na iPad, přidává podporu Siri a zkratek a jde o příjemnou změnu, protože verze pro iPad konečně funguje na celém displeji. Řeč je navíc o aplikaci přímo od Open.AI, ne záplavě podvodných a okrádajících klonů. (TechCrunch)


Hry

Povedený sestřih. Ukazuje Elden Ring a jeho nádherný svět, boje, protivníky, atmosféru.

Diablo IV je venku a vypadá skvělé.

  • Recenze Diablo IV – Tak se pekelníci přece jen dočkali… (Hrej)

WD_BLACK představuje novou, oficiálně licencovanou rozšiřující kartu pro Xbox (tisková zpráva)

WD_BLACK
i Zdroj: PCTuning.cz
WD_BLACK

Minecraft pro Chromebooky je venku (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama