Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný  #TYDEN 12. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný #TYDEN 12. prosince

Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný #TYDEN 12. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

12. 12. 2022 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Konec vyhledávání u Google. Nahradí ho AI chatbot? SpaceX představilo Starshield. Low-code či no-code? Muskův Neuralink čeká federální vyšetřování. Meta plánuje proměnit Instagram v Twitter.

Reklama

Sociální sítě

Na Twitteru explodovaly dezinformace o klimatu

Facebook v USA hrozí tím, že přestane zobrazovat příspěvky médii. Důvodem je snaha o zavedení legislativy (Journalism Competition and Preservation Act), který by Facebook a další velké společnosti platily za to, že využívají obsah z médií. EU zavádí obdobnou legislativu, Česko ji tradičně upravilo po svém natolik, že je nepřijatelná a Google se chystá zobrazování médií drasticky omezit.

Twitter Blue bude dražší, bude stát 11 dolarů místo osmi. Ale jenom pro uživatele na iPhone. Vypadá to  na snahu nechat 30% odvod Apple platit uživateli. Odpovídá tomu i to, že když si Blue koupíte přes web, tak bude za 7 dolarů. Tohle se Apple líbit nebude.

Musk slibuje, že vám zobrazí, zda máte shadowban. To samo čerstvě slibuje i Instagram. Shadowban účtu znamená, že se neukazuje nikomu jinému (a nikde jinde) než sledujícím a i tam může být ochota ho ukazovat omezena.

Nelicencovaná hudba na sociálních sítích u firemních příspěvků? Může vás to přijít draho. Měli byste vědět, že to, co (například) Instagram nabízí v aplikaci jako přidatelnou hudbu, nemá komerční licenci, je to určeno pouze pro soukromé použití.

Meta plánuje proměnit Instagram v Twitter. Ano, vážně. Byť proměnit je trochu nadsázka – nové Notes na Instagramu, samostatná na text zaměřená aplikace využívající technologii Instagramu a nový textový newsfeed přidaný na Instagram.


Startupy a ekonomika

Propouštění v Amazonu se dotkne až 20 tisíc lidí, původně se hovořila o polovičním čísle. Nově má jít i o nejvyšší vedení. O konci se lidé dozví 24 hodin předem a dostanou odstupné.

Goldman Sachs vyrazili na nákupy kryptofirem. Po krachu FTX jsou velmi levné.

  • FTX Contagion je velmi zajímavý přehled všeho, co je spojené s FTX

Koupili si NFT na FTX a teď nemají nic. Jejich NFT ukazuje jen prázdno. Logické, protože to, co si kupujete, jen jen záznam „o koupi“ s odkazem na web, kde je „uloženo“ NFT. Jenže s pádem FTX se obsah ftx.us, kam vše ukazovalo, ztratil.

Další propouštění. Fintech společnost Plaid propouští zhruba 20 % lidí a dodává, že je nabrali pod vlivem růstu tržeb i počtu zákazníků v době Covidu.

Bývalý provozní ředitel společnosti Theranos Sunny Balwani odsouzen k téměř 13 letům vězení. Elizabeth Holmes se proti rozsudku nakonec odvolala, napadá ale „neprůstřelný“ rozsudek, jak říká právník

Na Twitter míří další žaloba, tvrdí, že propouštění cílilo hlavně na ženy. V propuštěných bylo 57 % žen a 47 % mužů. Proč je to celkem 104 procent, Reuters neuvádí.

Turecky Getir koupil Německou Gorilla za 1,2 miliardy dolarů a můžete tomu říkat konsolidace trhu služeb slibujících dodávky potravin doslova do několika minut.

Antimonopolní šetření EU se chce věnovat koupi VMware Broadcomem, kde nejde o maličkost, 61 miliard dolarů.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama