Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný  #TYDEN 12. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný #TYDEN 12. prosince

Obchodní model společnosti Meta byl v EU prohlášen za nezákonný #TYDEN 12. prosince | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

12. 12. 2022 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Konec vyhledávání u Google. Nahradí ho AI chatbot? SpaceX představilo Starshield. Low-code či no-code? Muskův Neuralink čeká federální vyšetřování. Meta plánuje proměnit Instagram v Twitter.

Reklama

Hardware

Apple Self Service Repair program se rozšířil do Evropy. Do Česka ale nikoliv, a důvod k jásotu není. Apple byl k „opravitelnosti“ donucen politickým tlakem a legislativou, takže udělal, „co musel“, ale zákazník vlastně nic moc nezískal.

SpaceX představilo Starshield, variantu Starlinku určenou vládní a armádní využití. Otázka je, nakolik je tento další produkt Elona Muska bezpečný, aby mohl být využít v těchto prostředích.

Od 28. prosince 2024 musí všechny nově prodávané telefony v EU mít USB-C

Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky 🔀 Klávesnice, nad kterou někdo přemýšlel. Nepokouší se hrát na design, extravagantní vychytávky, které akorát překáží. Místo toho vyniká přesným feedbackem od kláves, tradičním layoutem a přizpůsobitelným podsvícením i funkcí kláves.


Software

OpenAI představilo ChatGPT a zkoušet můžete na chat.openai.com 

Muzeum historie počítačů zveřejnilo zdrojový kód přelomové tiskové technologie PostScript. 

Stack Overflow vyhlásil dočasný zákaz na ChatGPT, aby zpomalil záplavu „odpovědí“ vytvářených právě pomocí této „chatovací“ AI.

Google ukončuje Duplex on the Web. Službu co za nás měla „klikat na webu“ a šetřit čas. AI chovající se jako člověk při telefonickém volání a schopnou řady činností se to netýká. Duplex on the Web měl umět něco podobného, třeba to, že Asistentu od Google řeknete, že vám má objednat auto v půjčovně, a software to zajistí.

Copilot, známý z iPhone, je nově i pro Mac OS

Bitwarden představil passwordless přihlášení k webovém trezoru tedy místu, kde máte uložena všechna hesla. Potřebovat budete mobil, ale nikoliv už heslo.

Microsoft Teams představuje Communities, „konkurenci“ pro Discord, ale tak trochu i pro Skupiny na Facebooku. 

Venku je Tor Browser 12.0.

Low-code či no-code? Zatím není lékem na přetížená IT oddělení. Za vyzkoušení a zkoumání ale rozhodně tato cesta stojí.

39 % z 319 projektových manažerů, kteří odpověděli na průzkum, zjistilo, že manažeři, kteří používají low-code/no-code, uvádějí, že jejich hlavním problémem je nedostatek talentů pro efektivní provádění změn

Do Google Chrome dorazí Memory Saver a Energy Saver. Šetření energie si můžete vyzkoušet už nyní, stačí zapnout v „experimentech“.


Mobilní aplikace

Lensa má problém, její AI se dá použít k vytváření nekonsensuálního soft porna. Což je u aplikace pro širokou veřejnost docela komplikace, byť u AI generující či manipulujících obrázky není nijak složité je k tomuto používat. Tady je to dostupné na pár kliknutí pro kohokoliv.

Dobrá zpráva, Waze je nově v Android Automotive, a pokud tedy v autě něco takového máte, tak se to dost hodí. 

Google šetří, spojuje tým Waze s týmem Map. Tým Waze je zhruba pět set lidí. Samotné Waze má ale zůstat stále jako samostatná služba.

Apple skutečně celosvětově omezí sdílení přes AirDrop na desetiminutový interval poté, co vyhověli Číně, kde AirDrop využívali demonstranti. Jedno z největších selhání Apple.

Microsoft pracuje na záznamníku obrazovky pro Windows 11 pro Výstřižky (Snipping Tool). Ten doposud umí jenom dělat screenshoty a otázkou je, na čem to vlastně Microsoft pracuje, když záznam obrazovky už je k dispozici v Xbox Game Bar aplikaci. A pokud byste hledali nástroje odjinud, tak viz Jak na screenshoty ve Windows (a nejen Windows 10)?


Hry

15 let prodejny Xzone v Praze na Korunní.

Recenze Need for Speed Unbound – „spýdy“ jsou ve formě, ale ne bez chyb

Kultovní klasika Dwarf Fortress míří tento týden na Steam a itch.io s novou grafikou. 

Elden Ring má nové, zdarma dostupné, DLC pro PVP 

Tradiční připomenutí pro sběratele: Epic Games nabízí do 15. prosince zdarma Saints Row IV Re-elected a Wildcast Gun Machine.

Na The GamesAwards se urodilo, The Verge má kupičku trailerů. Osobně bych „zajímavé“ dal k Hades II, Judas a možná i Viewfinder.  

Zda Microsoft Activision koupí, je jedna otázka, zajímavější je, zda cloud gaming odsune do pozadí konzole. Právě okolo této otázky se totiž točí FTC při posuzování akvizice, zda ji povolit či nepovolit.

Atari zveřejnilo nezveřejněnou hru z roku 1982. Tehdy byla pro hráče příliš těžká.

FromSoftware odhaluje další Armored Core, vyjde v příštím roce – CGI trailer toho ze hry moc neukazuje. Soustředí se především na, nepřekvapivě, obří roboty, kteří společně válčí. Také se nám dostává pohled na lávový povrch planety či další futuristické stroje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama