Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř? | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 9. 2013 03:00 70

Seznam kapitol

1. Pájet nebo nepájet? 2. Proč je 22nm čip tak žhavý? 3. Operace Haswell – příprava 4. Demontáž chladiče, výměna pasty 5. Testovací sestava a taktování CPU
6. Rozdíl teplot, statistika uživatelů 7. Naměřené teploty, výsledky 8. Srovnání přetaktování PŘED a PO 9. Závěr – má to smysl?

Éra 22nm procesorů Intelu přinesla jeden velký neduh – přehřívání čipů a špatný přenos tepla do chladičů. Už od Ivy Bridge slýcháme, že výměna pasty mezi jádrem a rozvaděčem tepla může pomoci vylepšit vlastnosti procesorů. My jsem pro vás jeden Haswell (4770K) rozebrali a vyzkoušeli hned několik past. Výsledek je celkem zajímavý!

Reklama
Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu jsem použil platformu postavenou na jedné z nejlepších desek současnosti, Maximus VI Extreme od Asusu. Procesor jsem představil už dříve, jde o nejvyšší model Haswellu do desktopu, Core i7-4770K. K dispozici jsem měl pouze předprodukční vzorek ve stejné revizi jako prodejní kousky. Náš výsledek se tak od jakéhokoli Haswellu lišit mnoho nebude. Na obrázku vidíte také chladič, použil jsem monstrózní Noctua NH-D14 s osazenými všemi ventilátory. Upřímně, k Haswellu je to k ničemu, ventilátory sice dokáží ochladit základnu rychle, ta se ale ohřívá pomalu a neefektivně. Stačil by tedy klidně i méně výkonný chladič, ale budiž, chtěl jsem použít chladič, jenž nebude limitovat měření svým (ne)výkonem.

Paměti jsou běžné moduly od Kingstonu, grafika je stará a energeticky nenáročná GeForce 7100GS. Napětí jsem měřil měřákem na měřících bodech desky, je tedy odečtené přímo z napájecího obvodu, nikoliv ze softwaru. Podívejme se tedy, jak si náš procesor vedl v původním stavu.

Procesor s původní pastou

Operace Haswell – má smysl vyměnit pastu uvnitř?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na prvotní měření našeho procesoru. Obrázek nám ukazuje několik důležitých veličin: frekvenci a napětí, které k jejímu dosažení potřebujeme, teplotu v zátěži a spotřebu. Abychom viděli, zdali čip nesnižuje výkon díky teplotám, je zde ještě skóre z Cinebench R11.5. Jak vidíte, už na základním napětí 1,05-1,1 V jsou teploty těsně kolem 60 stupňů Celsia. Se zvyšujícím se napětím stoupá spotřeba dosti razantně.

Tabulka ukazuje, že maximální rozumné napětí je 1,20-1,25 V s teplotami v zátěži kolem 73-76 stupňů. To znamená frekvenci někde kolem 4,4 GHz. Výše doporučuji už vodní chlazení. K jistému zlomu dochází kolem frekvence 4,5 GHz a napětí 1,3V. Všechny další vyšší takty potřebují už výrazně vyšší napětí (1,425 V), které nelze ničím rozumným uchladit. I když víme, že maximální teplota čipů Haswell je 100 °C (Tjmax), považuji za rozumné se držet do 80ti stupňů v zátěži (TcaseMax je 73 stupňů). To jest s napětím někde kolem zmíněných 1,2 V. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se tento graf změní po aplikaci jiné pasty, nebo se nezmění? - No nechte se překvapit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama