Opičení se – matka hlouposti: Když všichni dělají stejnou blbost
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Opičení se – matka hlouposti: Když všichni dělají stejnou blbost

Opičení se – matka hlouposti: Když všichni dělají stejnou blbost | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 12. 2022 13:00 7

Seznam kapitol

1. Zapadat mezi ostatní 2. #notafinancialadvice 3. Iluze hodnoty 4. Když prodávají všichni najednou 5. Divadlo pro veřejnost

Když se ocitnete v nové situaci, když nevíte, co máte dělat, je nejběžnější reakcí kopírovat to, co dělají ostatní. Je to vrozený instinkt všech primátů, který slouží nejen k učení, ale i k tomu, abyste zapadli do společnosti ostatních.

Reklama

Kryptoměny byly inherentně nebezpečné v tom smyslu, že neměly žádné pojistky, žádné záruky a žádnou kontrolu. To byl ostatně taky důvod, proč se staly tak oblíbené u ransomware: Pokud neexistuje rozumně bezpečný mechanismus, který lze sledovat a pronásledovat, ransomware nemá moc smysl. Jako vyděrač potřebujete žít v zemi, která vás nevydá a používat nástroje pro převod peněz, které nelze zvrátit a ideálně vysledovat, na což se kryptoměny hodí.

Dalo se čekat, že se objeví spousta scamerů a podvodníků, kteří si začnou vytvářet svoje vlastní měny, jejichž hodnota často nespočívá v ničem jiném, než že se uplete podvod na lidi, kteří nechápou principy, slíbí se jim „cesta až na Měsíc“ –  protože bitcoinu se to do značné míry povedlo – ale tohle je jenom o tom najít hejla, prodat a nechat to být, protože nikdy o nic jiného nešlo.

V okamžiku, kdy si každý může dělat svůj vlastní kryptoprojekt, je jasné, že se objeví spousta shitcoinů, které prodávají podvodníci a promují je blbečci, jako je Jon Mariánek. Když ale sledujete videa tohohle týpka, je vám úplně jasné, že míří na nejhloupější lidi, kteří věří tomu, že vydělají, když vrazí pár dolarů do „nejnovějšího kryptoprojektu, kterej má super použití“. Je to ale prostá krádež na ulici. Když si koupíte los anebo hrajete hazard, hrajete proti pravděpodobnosti, ale máte alespoň nějakou šanci: Tihle trotlové prostě jenom kradou dětem jejich peníze na svačinu.

Jejich existence je historicky nutná. Je nutná i existence celkem zjevných zločinců, kteří vidí svoje kryptoprojekty jako elegantnější cestu než krást na zahradách, jak se ukázalo u dvou bratrů, kteří založili Paradox Metaverse. Týpek, který si říká Amio Talio a tvrdí o sobě, že je „úspěšný podnikatel v kryptu“ nejenže vyhrožuje lidem, kteří upozorňují na to, že jeho projekty jsou podvody, ale klidně se natočil u toho, kdy se pokusil ukrást donáškového robota, protože to je, haha, taková sranda. To, že „úspěšný podnikatel“ krade robota, který se ani nevejde do kufru jeho luxusního sporťáku, je přesně ten důvod, proč mu svěříte svoje peníze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama