Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí

Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 7. 2014 09:00 10

Seznam kapitol

1. Hybaj na divočáky 2. Když kluk odmítá dospět 3. Když si nerdi hráli s mikročipy 4. Nebo s Merkurem...
5. Přidejte k tomu mikrokontrolér... 6. Něco hotového rovnou na hraní? Lego Mindstorms 7. Anebo jen malý levný počítač...

Pořád si hrajete a něco kutíte? Máte rádi gadgety, věcičky, blbůstky a udělátka? Možná vás za to doma kritizují, možná se vám smějí. Ve skutečnosti však, podle evoluční teorie, patříte mezi ty nejpokrokovější příslušníky druhu Homo sapiens sapiens. Kde bychom byli dnes, kdyby si kdysi kutilové nezačali hrát třeba s mikroprocesory?

Reklama

Opravdoví kutilové se však pouštěli do pohyblivých projektů založených na stavebnici Merkur. To byla teprve skutečná frajeřina! V některých případech projekty z Merkuru dosáhly téměř profesionální kvality, jako byla stavebnice plotteru Merkur Alfi. Prodávané balení obsahovalo díly konstrukce, krokové motory a základní elektroniku, která ale nedovolovala připojení k žádnému konkrétnímu počítači, prostě zajišťovala pouze základní řízení. Konkrétní interface a program pro řízení plotteru jste si museli sehnat pro svůj konkrétní model počítače sami. Anebo jste si rozhraní navrhli, vyrobili a program na řízení plotteru napsali. Plotter využíval pro kreslení fixu, řada kutilů si ho ale dokázala doplnit světelným perem a plotter tak změnili na svébytnou formu skeneru. Buď jak buď: Dívat se plotter v akci je docela zábava, přestože píše opravdu pomalu.

Z Merkura si můžete stavět i dnes, pořád je to vynikající hračka. Lze z nej postavit opravdu velké věci, stačí nasyslit dost dílů a pak vaši fantazii skoro nic neomezuje. V Polici nad Metují se můžete podívat do Muzea Merkur, kde jsou k vidění i opravdu gigantické projekty včetně obřích modelů rypadla, anebo celého Ocelového města včetně železnice. Merkur přitom představuje vlastně jenom mechanickou oporu pro vaše projekty, řídící logiku si do toho musíte dodělat sami.

Zahraniční verzí Merkura je stavebnice Meccano. Nutno podotknout, že z něj je možné také sestavit neuvěřitelné věci, například zcela funkční model horské dráhy anebo zařízení na kreslení křivek. Spousta modelů, které jsou k vidění na YouTube, jsou prostě úžasné záležitosti. Podobně jako u Merkura jde ale o kousky hlavně mechanické, ke kterým si taky musíte doplnit vlastní řízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama